Bakonycsernyére látogatott a Váci Szlovák Önkormányzat

Bakonycsernyére, a 3300 lelket számláló és mintegy 5 kilométer hosszan elterülő településre látogatottak június 21-én egy kis busszal a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat képviselői és az önkormányzat munkáját segítők dr. Alt Gyula elnök vezetésével.

A tizenkét fős társaságot nagy szeretettel fogadták a szlovák tájházban, melyet korábban a szlovák önkormányzat jelképes 1 forintért kapott meg az önkormányzattól. Az 1800-as évek végén épült parasztházban a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat nevében dr. Szabó Zoltán hivatalvezető, Benis János képviselő, valamint a helyi szlovák hagyományok ápolója, Szabó Jánosné fogadta a vendégeket. A tájházban Szabó Jánosné és nemrég elhunyt férje gyűjteményéből szlovák népviseleti és használati tárgyakból kis ízelítőt is láthattak a jelenlévők.

– Bakonycsernyén, a bakonyi régióban több szlovák település is van, bár nem annyi, mint Nógrádban és Pest környékén – mondta köszöntő beszédében dr. Szabó Zoltán, akinek édesapja Szabó János korábban a szlovák szövetség, majd később az Országos Szlovák Önkormányzatnak tagja volt. Megtudtuk azt is, hogy dr. Szabó Zoltán édesapja nyomdokaiban járva, jelenleg az Országos Szlovák Önkormányzat Hivatalában hivatalvezető, Bakonycsernyén pedig a szlovák önkormányzat képviselője. A községben 1974-től működik a Bakonycsernyei Szlovák Hagyományőrző Együttes, melyet tizenkét lelkes dalos kedvű asszony hozott létre. Az együttes, amelyhez később férfiak is csatlakoztak, a helyi szlovák önkormányzat kereteiben működik, évente 15 fellépésük van – tudtuk meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A kirándulás részeként a váci csoport tagjai megismerkedhettek az evangélikus műemlék templommal, amelyet Szarka István evangélikus lelkész, esperes mutatott be, részletesen beszélt a templom múltjáról, jelenéről, a gyülekezeti életről.

A délutáni program a szomszéd – szintén szlovák – településen, Jásdon folytatódott, ahol a római katolikus templomot tekintették meg a résztvevők a vendéglátókkal együtt, majd egy érdekes kiállítás megnyitón vettek részt a jásdi tájházban – ahol egyebek közt Szabó Jánosné fejkendő gyűjteménye is látható. A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete – Bakonycsernye szervezésében a tájházban „Hajamat fésülöm, varkocsra megfonom…” címmel a bakonyi szlovák lányok és asszonyok hajviseletéről nyílt kiállítás. A megnyitó keretében Király Katalin, az intézet munkatársa a magyarországi szlovák hajfonatokról és női hajviseletekről tartott érdekes előadást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A kirándulás összegzéseként dr. Alt Gyula a Váci Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta: az önkormányzat rendszeresen szervez tanulmányutakat Szlovákiába, illetve a magyarországi szlovák településekre. Tavaly Kiskőrösön voltak, ahol a szlovák önkormányzat munkájával ismerkedve nagyon sok érdekes, megyei, illetve városi szintű tapasztalatokat szereztek. Ebben az évben Bakonycsernyére látogattak, ahol szlovák önkormányzat működik. Dr. Alt Gyula elmondta: innen is kellemes tapasztalatokkal térnek haza. Jó dolog, hogy az itteni szlovák önkormányzat együttműködik a települési önkormányzattal, valamint az egyházakkal és közösen szerveznek rendezvényeket – mondta. (Fischer Erzsébet)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!