A váci állatorvos tanácsa: légy jó gazdi a kánikulában

A nagy kánikula nem csak az embereket, de a négylábú házi kedvenceket is megviseli, mostanában pedig egyenesen afrikai eredetű hőség tesz próbára mindenkit, és ha lesznek is átmeneti enyhülések, a hosszú nyár még több ilyen időszakot ígér.

– A kutyák közül különösen a rövid, nyomottabb orrú fajták veszélyeztetettek nagy kánikulában, mert nekik nehézkesebb a lihegéssel való hőleadás, kisebb az orr nyálkahártyájának felülete – hívta fel a figyelmet dr. Balogh Béla, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonos-vezetője.

A szakember kiemelte: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagy kánikulában árnyéktalan zárt térben, például az autóban percek alatt 50 – 60 fokra is felszökhet a hőmérséklet, így akár egy rövid vásárlás alatt is hőgutát kaphat a kocsiban hagyott kutyus.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A kertben tartott ebek esetében figyelni kell arra, hogy a legnagyobb melegben találjanak természetes árnyékos helyet, illetve hogy a kutyaház, a kifutó legalább megfelelő eszközzel beárnyékolható legyen.

Nagyon jó megoldás lehet párakapu felállítása is, ezek a berendezések kedvező áron beszerezhetők és igen csekély mértékben növelik a vízfogyasztást.

– A hőguta első tünetei a szűnni nem akaró lihegés, a nagy fokú nyugtalanság, az, hogy a nyálkahártya élénkvörös színűvé válik. Fontos tudni, hogy ha ezt észleljük kedvencünknél, a világért se próbálkozzunk a hideg vízbe rakással, hideg zuhannyal! Vigyük az állatot hűvös, árnyékos helyre, és pluszban csak nedves törülközővel igyekezzünk levinni a testhőmérsékletét! – emelte ki az állatorvos.

További figyelmeztetésként elmondta: sajnos a kialakult hőguta a legtöbb esetben halálos a kutyákra nézve, de ha a testhőmérséklet 42 fok fölé megy és az állat esetleg mégis túléli, szinte biztos, hogy maradandó idegrendszeri károsodást szenved.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Külön bekezdést érdemel a nagy melegben való hosszabb autózás, például, ha vakációzni megy a család valamilyen távoli helyre.

– Fontos, hogy lehetőleg klímás autóval induljunk hosszabb útra, ha a kocsiban nincs ilyen berendezés, és csak az ablakok leengedésével lehet mérsékelni a meleget, ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy a magunkkal vitt kedvenc ne tudja kidugni a fejét, ugyanis a szemébe kerülő por, rovarok kötőhártya gyulladást okozhatnak. Óvintézkedésként ajánlott másfél – két óránként megállni egy kis pihenőre, és ilyenkor fontos, hogy a kutyus inni is kapjon. Az utazás előtti és közbeni etetés viszont mellőzni kell, egy jól táplált eb hét-nyolc órát minden gond nélkül kibír éhkoppon – sorolta a szakember a legfontosabb utazási tanácsokat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!