Régi Zenei Napok: barokk koncertek váciaknak féláron

Ismét barokk fesztiválra hívja a Filharmónia Magyarország Vác város lakóit, és minden Vácra látogatót június 29. és július 6. között. Egy hétre visszarepítik a közönséget az időben, felidézik a barokk kor ünnepeit és hétköznapjait. A Régi Zenei Napokon lesz zene, tánc, irodalom és játék. Betekinthetnek a Régi Zenei Napok kurzusainak kulisszatitkaiba, elsajátíthatnak különleges tánclépéseket, és a nyári hőségben egészen különleges koncerteken pihenhetnek meg a Fehérek temploma vagy a Székesegyház hűvösében.

Találkozhatnak az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal, a Capella Savaria Zenekarral, Für Anikóval és Becze Szilviával, és számos izgalmas program közül választhatnak – hangzott el a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, amelyet a püspöki palotában tartottak. A különleges zenei sorozatról Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója beszélt részletesen, Beer Miklós püspök és Fördős Attila polgármester pedig házigazdaként örömét fejezte ki, hogy a város ismét otthona lesz a rangos eseménysorozatnak. A programot Cs. Nagy András hegedűjátéka tette emlékezetessé.

Június 29. és július 6. között kerül megrendezésre a 35. Régi Zenei Napok Vácott. Az esemény társszervezője a Váci Egyházmegye. A fesztiválon számos nagy tudású régizene-professzor: Lax Éva (ének), Bernhard Forck (hegedű), Nicholas Parle (csembaló) valamint Vashegyi György (kamarazene) tart mesterkurzust. A Régi Zenei Napok a páratlan kurzusokon kívül koncertkínálattal is várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget Vácott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a 35. Régi Zenei Napok a Fehérek templomában. Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével csendülnek fel Dieterich Buxtehude, valamint Johann Fischer művei és útjára indul egy újabb történelmi barangolás.

A barokk korban a legmeghatározóbb közösségi eseményként tartották számon a táncolást. Mulattak a fogadókban és a nemesi udvarokban. A Filharmónia Magyarország barokk táncházzal varázsolja ezt a hangulatot Vác főterére június 30-án és hívja táncba közönségét.

Für Anikó és Becze Szilvia lelki töltődésre, egy pohár borra vagy egy frissítő limonádéra invitálja az érdeklődőket július 1-jén az Adullám Kávézóba. Zenés irodalmi szurkapiszka című előadásukon a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával kötik össze, az estén közreműködnek a hangszeres és énekes kurzus résztvevői.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Idén először Esztergomban is találkozhatnak a Régi Zenei Napok forgatagával. Július 3-án a (Ferences) Szent Anna-templomban is bemutatkoznak a régizene mesterei: Lax Éva, Bernhard Forck és Nicholas Parle. Nagy Réka csellóművésszel kiegészülve adnak koncertet tanítványaik és a közönség számára. A professzorok koncertjén válogatást hallhatnak a barokk zene gyöngyszemeiből.

Július 4-én Krommer Lúcia, Kónya István, Bodrogi Éva, vagyis a Trio Sospiri koncertjét hallhatják a püspöki palota kertjében. A certain misery – szerelem és téboly a színpadon című műsorukban a barokk kornak, ennek a zene- és kultúrtörténetileg is izgalmas időszak legjelentősebb komponistáinak műveiből válogattak oly módon, hogy azok bensőséges zenei világának egy változatos keresztmetszetét mutathassák be. Betekinthetnek olasz, angol, francia és német udvarok szalonéletébe, kamarakultúrájába, megmutatva azt is, hogy a régi és a mai kor embere ugyanúgy érez és gondolkodik szerelemről, örömről, bánatról.

Miért az orgona a hangszerek királynője? Miért különleges a váci székesegyház orgonája? Tóka Ágoston orgonaséta keretein belül árul el titkokat a hangszerről, mesél a székesegyházról és mutat be különleges orgonajátékot július 5-én.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A záró napon egy családias hangulatú barokk forgataggal búcsúzik a fesztivál. A Duna partján kézműves foglalkozással, korhű viseletbemutatóval, fotózással és népi játszótérrel várnak mindenkit, akik szeretnének egy kellemes és tartalmas barokk napot eltölteni a szabadban. Végül este 20 órakor a székesegyházban, a Capella Savaria, a Purcell kórus, Kalló Zsolt és Bernard Forck hangversenyével zárul a rendezvény. A koncerten Szokos Augustin vezényel, műsoron pedig Vivaldi d-moll Concertoja és Bach több műve: az a-moll hegedűverseny, Es erhub sich ein Streit című darabja és a D-dúr Magnificat.

A koncertek árából a váci lakosok akár 50 %-os kedvezményt is kaphatnak, lakcímkártyájuk felmutatásával. Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken, a www.jegymester.hu weboldalon, az ismert jegyirodákban, valamint a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1094 Budapest, Páva utca 10–12., +36-1/302-4961). Részletes információért látogasson el a Filharmónia Magyarország honlapjára, a www.filharmonia.hu weboldalra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!