Megszűnik a türelmi idő a parlagfű irtására

Számos ember életét keseríti meg az allergia, rengetegen érzékenyek például a parlagfű pollenjére is. A növényt országszerte kötelező kiirtani, ám most még szigorúbb szabályok vonatkoznak a földtulajdonosokra. Érdemes vigyázni, nehogy csúnya bírság legyen a vége. 

Megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. Az idei évtől szigorúbb szabályozás lép életbe, így a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM).

Az MTI azt írja, hogy az agrártárca csütörtöki közleményében kiemeli, hogy az eddigi előírások szerint a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat csak az adott év július 1-je után lehetett felelősségre vonni. Az idei parlagfűszezontól érvényes törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Hozzátették, hogy azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordulhatnak – közölte az AM. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!