Nagy nevek és környezetvédelem a hazai fesztiválokon

Újra nagyot gurítottak a Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztivál szervezői: a korábbi évekhez hasonlóan idén nyáron is komoly sztárfellépőket hoznak Magyarországra. Bár a rendezvényeken természetesen a zenéé a főszerep, rengeteg egyéb program várja a látogatókat Sopronban, Zamárdiban és a budapesti Hajógyári-szigeten is.

Június végén Sopronban a Volt fesztiválon a Slipknot, a Cypress Hill, a Black Eyed Peas, a Papa Roach, Robin Schulz és Martin Solveig lép a színpadra, július elején Zamárdiban a Balaton Sound-on Tiesto, Sean Paul, Paul Kalkbrenner, a Rudimental, G-Eazy, Armin van Buuren és a The Chainsmokers zenélnek a Balaton partján, augusztusban pedig Ed Sheeran, a Foo Fighters, Macklemore, a Florence and the Machine, Post Malone, Martin Garrix és Tom Odell szórakoztatja Budapesten a Sziget fesztivál közönségét.

Sopronban a Volt fesztiválon 1 perces színház, stand up comedy előadók, irodalmi művek felolvasásai, pszichológiai és önismereti beszélgetések, és civil szervezetek társadalmi témájú előadásai is szerepelnek a programban. Zamárdiban a Balaton Sound-on óriási világító bábot mozgató művészek, pantomines, tükröződő anyagokba öltöztetett társulat és gólyalábas utcaszínházi művészek gondoskodnak a zenészek előadásain kívüli szórakozásról. Budapesten a Sziget fesztivál nemzetközi közönségét számos különleges produkció várja majd: lesz indiai és etiópiai cirkusz, francia és libanoni tánc, valamint artisták, komédiások, színdarabok, erőművészek és akrobaták is bemutatják a tudásukat.

A fesztiválokon fokozottan figyelnek a környezetvédelemre: az italokat újrahasználható, betétdíjas poharakban lehet megvásárolni, így jelentősen csökkentik a rendezvényeken keletkező hulladék mennyiségét. A Szigeten klímainnovációs workshopokat szerveznek, és hulladékcsere akciókat is tartanak. A fesztivál utolsó napján begyűjtik a sátrakat, a matracokat és a hálózsákokat a rászorulók részére; amivel nagyjából 150 köbméter hulladéktól kímélik meg magukat és a környezetet. Sőt, a Szigeten gyűjtött hulladékból készült humusz anyagot később az Óbudai Sziget rekultivációja során használják fel. A mobil komposztáló mellett egy „látványlabor” is helyet kap, ahol a komposztálás folyamatát mutatják be tudományos igényességgel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

A cél az 50 százalékos újrahasznosítási arány fenntartása és növelése. Továbbá a fesztiválozók idén is ajándékokért cserébe válthatják be a szelektíven válogatott hulladékot a Green Sziget Centerben. Nem csak a műanyag hulladék mennyiségének csökkentésére, de az eldobott csikkekre is ügyelnek: idén 50 ezer darab mobil hamutartó kiosztását tervezik a bejáratnál. A tervek szerint emellett olyan külön PET gyűjtő aktivitások is megvalósulnak,, ahol a visszagyűjtött PET palackok újrahasznosítását is vállalják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!