Magyar álhírnek dőltek be nagy nyugati kiadványok

A Political Capital elterjesztette, hogy Budapesten szuperhősszobrot állítanak. Az álhírt pedig meglepően sokat bevették. A Political Capital arra volt kíváncsi, mennyire nehéz elterjeszteni egy álhírt és azt bejuttatni akár a legbefolyásosabb angolszász lapokba. Mint kiderült, kifejezetten könnyen.

A kutatóintézet az alábbi közleményt küldte ki több külföldi hírügynökséghez: ”Budapest mellett tette le a voksát a World Congress of Superhero Fans (WCSHF), vagyis Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát. Azért itt, mert a világszervezetnél azt gondolják, hogy itt vannak a legnagyobb veszélyben azok az értékek, amelyeket a pozitív szuperhősök képviselnek. Például a szolidaritás, vagy a szabad, demokratikus értékek” – számol be az érdekes esetről a Kreatív.

A hírt pedig több tucat angol nyelvű portál megjelentette, köztük a Business Insider is, ahol még mindig olvasható a cikk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A PC persze nem bízta a vétlenre a dolgot, az általuk kitalált kamuszervezetnek honlapot is készítettek, megadtak hozzá elérhetőséget, így pedig amennyiben valaki nem kutakodott ennél jobban a Szuperhősrajongók Világkongresszusa után, annak tényleg úgy tűnhetett mintha létezne csoport. Ezen felül a Facebookon is létrehoztak egy oldalt és egy szavazást is a szoborról. Ezzel pár nap alatt 38 ezer magyar felhasználót sikerült elérniük, akik egyébként a Vasember látnák legszívesebben szobor formájában Budapesten.

A kutatóintézet az akciót követően értesítette az érintett angolszász lapokat arról, hogy átverés áldozatai lettek, ám a levelüket sokan válaszra se méltatták és csak néhányan törölték a hírt – derül ki a közleményükből. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!