Közülük kerülhet ki Magyarország idei tortája

Bemutatták a Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája verseny idei döntőseit. A fináléba öt-öt cukrászda alkotása került, a győzteseket augusztus elején hirdetik ki.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös keddi budapesti rendezvényén a két zsűrielnök cukrászmester, Kiss Zoltán és Bechmann György ismertette a döntősöket. Mint elhangzott, az idei slágerízek a zöldfűszerek és a málna volt.

A Magyarország tortája verseny döntőjébe:

  1. az Akali meggyes mandula (Mészáros Cukrászda, Szombathely),
  2. az Emile emlékére (Művész Kávéház, Budapest),
  3. a Sopron hűsége (Hoffer Cukrászda, Sopron),
  4. a Boldogasszony csipkéje (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár) és
  5. a Kékestető (Hisztéria Cukrászda, Budapest) jutott.

A Magyarország cukormentes tortája versenyben:

  1. a Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft, Budapest),
  2. az Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest),
  3. a Körös-menti Egres (Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd),
  4. a Boldogasszony csipkéje névre keresztelt torta (Reök Kézműves Cukrászda, Szeged), valamint
  5. a Cukormentes Kicsi Gesztenye (Accappella Cukrászda, Szeged) került a fináléba.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb a szakma és a fogyasztók körében is.

Hagyományosan új, magyaros ízvilágú torták kerülnek a cukrászdák kínálatába, a verseny termékfejlesztésre ösztönöz – emelte ki Selmeczi László, hozzátéve, hogy a Magyarország tortája versenyben idén négy pályamű is a zserbó újragondolásából született, száz éve halt meg ugyanis Gerbeaud Emil (eredeti nevén Émile Gerbeaud).

A beadott torták alapanyagai között rengeteg gyümölcs is volt: cseresznye, körte, ribizli, mandula, eper, málna és birs. Kiss Zoltán, a Magyarország tortája verseny zsűrielnöke örvendetesnek nevezte, hogy a versenyzők odafigyeltek az ízek harmóniájára. Mint fogalmazott, kellemes volt tapasztalni a málnakompozícióval készült torták magas színvonalát és egyre többen nyúlnak hozzá jó érzékkel a gesztenyéhez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Bechmann György felidézte, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kezdeményezésére 2012-ben indult a Magyarország cukormentes tortája verseny.

A cukormentes kategóriában idén tizennégy pályamunka érkezett, a zsűriben a cukrász szakemberek mellett dietetikusok és fogyasztók is helyet kaptak. A legfontosabb különbséget ebben a megmérettetésben a szénhidrát- és kalóriaértékek jelentik – mondta.

A zsűrielnök kitért arra, hogy a cukormentes torták között üdítő színfolt volt a cukkinipiskóta, a gyömbér eperrel, a kókusz különböző formái vagy a tökmag. Mint elhangzott, a fő vonalat a Kárpát-medencei ízek jelentik.

Az öt-öt döntős további szakmai támogatást kap a döntő előtt cukrásztechnológiai, illetve dietetikai szempontok alapján.

A Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, de az ország számos cukrászdája árusítani fogja. (A címlapkép illusztráció.) ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!