Hiányszakmát tanulhatnak a váci fogvatartottak

Második alkalommal indult OKJ-s könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó szakképzés a Duna-Mix Kft-nél. A kétéves tanfolyam során 2017-ben 23 elítélt, 2019-ben pedig 11 elítélt végezte el. A képzés ötletének alapjául a Magyarországon fogvatartott több mint 18 ezer ember reszocializációjához való hozzájárulás szükségessége és fontossága szolgált.

A reszocializáció az elítéltek körében a bűnmegelőzés legfontosabb eszköze, az újrakezdéshez szükséges praktikus segítség jelen esetben egy bizonyítványt adó, könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó tanfolyam elvégzésén keresztül.

A tanfolyam hétfőtől péntekig – munkavégzést követően, az elítéltek délutáni szabadidejében – 14-től 16 óráig tartott az intézet üzemében, ahol a  Duna-Mix Kft. alkalmazásában lévő, szakirányú végzettséggel rendelkező oktatók tanították a résztvevőket a szakma rejtelmeire. A zárásra május 13-14-én került megrendezésre, amelynek keretében gyakorlati és szóbeli vizsgán vehettek részt, melyet mindenki sikeresen teljesített.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A sikeres befejezést követően az OKJ-s végzettséget igazoló oklevél kiállítására minden fogvatartott jogosult, s ezzel szabadulást követően akár szakmunkás munkakörben is dolgozhatnak. Ezáltal lehetőségük nyílhat egy új, komfortos, biztonságos jövőképre, amelyet saját tudásuk, látókörük bővítésével érhetnek el.

Az elítéltek kiválasztása kapcsán elsődlegesen az volt a cél, hogy a jelentkező, magát képezni vágyó fogvatartott minimum 5 éves ítélettel rendelkezzen, azaz a tanfolyam elvégzése után minimum 2-3 évig még fejleszthesse tudását, képezhesse magát a Duna-Mix Kft. nyomdaüzemében.

A Vácott szerzett végzettséggel kézi könyvkötő, egyenesvágógép-kezelő, gépi könyvkötő, hajtogatógép-kezelő és  könyvfóliázó munkakörökben dolgozhatnak.

A program sikere nem csupán az, ha minden egyes jelentkező becsülettel elvégzi a kétéves képzést és szakmát kap, hanem az is, hogy munkájuk során a szakmai gyakorlat igazolására is lehetőséget biztosít a Duna-Mix Kft. vezetése, így a kézzel fogható bizonyítványon túl a referencia is a szabadult, képzett szakemberek kezében lehet. A tanultak és azok biztos alkalmazása lehetőség a börtönélet utáni újrakezdéshez, a program pedig apró lépésekkel, de biztosan hozzájárulhat a nyomdaipari szakemberhiány csökkentéséhez. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!