Ez komoly: nem is eper, amit mi annak hiszünk

Most indul a hazai eperszezon – vagyis inkább a magyar helyesírás szabályait betartva: szabadföldiszamóca-szezon. A szakma azt is tudja, miért jobb az importnál a most érkező hazai. Várhatóan a Magyarországon eperként ismert szabadföldi szamóca május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon – olvasható az Agroforum.hu portálon megjelent agrárkamarai összefoglalóban.

A köznyelvben epernek hívott gyümölcs jelenleg görög, spanyol importként van jelen, de megjött már a magyar üvegházi is. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál – írja az összefoglaló. Továbbá a magyar szamóca nem olyan kemény, csészelevelei pedig frissebbek.

Idén Magyarországon jó-közepes termést várnak a szakemberek, június közepéig kitarthat a belföldi kínálat. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke azt mondta: a téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be, amennyiben az időjárás a következő hetekben sem rontja el a termést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-4000 forint között mozgott, míg a spanyol és görög importgyümölcs – mint minden évben – ennél jóval olcsóbban volt kapható. A vásárlók a magyar szamóca árának csökkenésére májusban, az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca megérkezésével számíthatnak. A napsütéses és kiegyenlített hőmérsékletű kora tavaszi időszaknak köszönhetően idén nagyon jó ízű termés áll a fogyasztók rendelkezésére.

Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki. Magyarország legnagyobb partnere Spanyolország, emellett olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben, de általában csak május közepéig.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

A termelési adatok szerint a magyarországi szamóca-termőterület mintegy 800 hektár, amin évente – az időjárási viszonyok miatt változóan – 8-10 ezer tonna áru terem. Főbb termőterületeink Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak.

Ami valójában eper, az egyébként fán terem. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!