Durva áremelkedés jöhet a vendéglátásban

Két év múlva betiltják az Európai Unióban azokat az egyszer használatos műanyag termékeket, amelyek alternatívái már léteznek a piacon, ám a helyettesítő termékek akár 2-4-szer is drágábbak, és ez erősen befolyásolhatja az árakat, például a vendéglátásban.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azokat az intézkedéseket, amelyeket az európai tengerpartokon leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékből, a hátrahagyott halászfelszerelésekből és az oxidatív úton, azaz levegőn lebomló műanyagokból származó tengeri hulladék kezelésére javasolt az Európai Bizottság.

A múlt keddi döntés következménye, hogy két év múlva tilos lesz forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, amelyeket ki lehet váltani más, könnyen beszerezhető és megfizethető termékekkel – írja a Napi.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Sok más termék mellett ide tartoznak a műanyag

  • evőeszközök,
  • tányérok,
  • szívószálak,
  • italkeverők,
  • poharak,
  • az expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edények
  • az összes oxidatív úton (értsd: levegőn) lebomló műanyagból készült termék.

A gazdasági hírportálnak nyilatkozó szakember elmondta, az emberek egy része környezettudatosságból átáll az alternatív módszerekre, de a legtöbb esetben gazdasági oka van annak, hogy a műanyagot választják. Ráadásul a műanyaghulladék zöme nem a magánháztartásokban, hanem a vendéglátóiparban keletkezik, a műanyag olcsóbb, ezért azt veszik meg.

Egy 2000 forintos hamburger esetében persze belefér az árba a drágább papírtányér, de például egy menzán a csomagolás nem lehet túl drága – fogalmazott Győrvári Gábor, az eldobható műanyag- és papírtermékeket, illetve csomagolóanyagokat forgalmazó Indepack Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Mint mondta, a vállalat nemrég megkérdezett 4000 vendéglátóipari céget, hogy a vendégeik mennyire környezettudatosak és hajlandóak-e többet áldozni a kevésbé szennyező termékekre.

  • A cégeknek mindössze 12 százaléka nyilatkozta azt, hogy vendégeik megfizetnék a környezetbarát elviteles doboz magasabb árát.
  • A vendéglátóhelyek 41 százaléka nem tart semmilyen lebomló, újrahasznosítható csomagolóeszközt.
  • Azok aránya pedig, akik kizárólag ilyet használnak, alig 12 százalék.

A műanyagnak csak az egyik helyettesítője a papír. A legtöbb esetben növényi keményítőből úgynevezett PLA vagy CPLA anyagból készülnek a környezetbarát eszközök. Nem minden terméknek van még helyettesítője, de amire már van lebomló termék, annak 2-4-szeres az ára a műanyaghoz képest. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!