Boronkays diák harmadik díja az innovációs versenyen

A 28. alkalommal meghirdetett, 2018-19. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a május 29-i eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnökének aktív közreműködésével. A versenyen harmadik lett Sárközi Gergely János, a Boronkay György Gimnázium diákja.

A leglátványosabb pályaművek kétnapos kiállításon tekinthetők meg az Ericsson Magyarország székházában.

A 20 év alatti fiatalok számára meghirdetett verseny végső szakaszához érkezett. A 168 pályázó közül az első fordulóból 116 jutott tovább, akik közül 96-nak sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottságnak.

A május 29-i nyilvános eredményhirdetésen a legjobbnak ítélt pályázók 3 első, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 2 különdíjat vehettek át dr. Bódis József államtitkártól (EMMI), Birkner Zoltán NKFIH-elnöktől, és Jakab László zsűrielnöktől. A díjazottak az ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített kisplasztikát is kaptak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Az elsődíjas pályázók megkapták a lehetőséget a bíráló bizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió 2019 szeptemberében Szófiában megrendezendő 31. Fiatal Tudósok Versenyén, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az értékes (3500-7000 euró) díjakért.

A 2000-ben született váci gimnazista, Sárközi Gergely János – tanára Jendrék Miklós – Cellamátrix-színesfilm címmel nyújtotta be pályázatát. Az általa kifejlesztett vonalkódokokat két fő tulajdonságuk különbözteti meg a többitől (pl. QR-kód, Aztec-kód): színeket is használnak, valamint az információ átadásához nem csak egyetlen egy vonalkódot vesznek igénybe.

A megjelenítő készülék másodpercenként 15 különböző vonalkódot is megjeleníthet. E tulajdonságoknak köszönhetően sokkal kisebb részletgazdagságon is átadható ugyanannyi információ, így egy alacsonyabb felbontású, olcsóbb kamera is elegendő beolvasásukhoz. Felhasználási területek: a WiFi jelszó, titkosítási kulcs, kétlépcsős azonosítás átküldése; e-jegy és e-bérlet rendszerek, a vonalkód kisebb felbontási igénye olcsóbb beolvasó-eszközöket eredményezhet. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!