A stroke-ról tanácskoztak Vácott a sürgősségi világnapon

Megalakulásának huszonöt éves évfordulója alkalmából az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság, a Sürgősségi Orvostan Európai Napjává nyilvánította május 27-ét. Minden egészségügyi intézmény, ahol sürgősségi betegellátó osztály (SBO)  működik és csatlakozik a kezdeményezéshez, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mindenhol a világon szükség van jól szervezett, felkészült és felszerelt sürgősségi ellátórendszerre, mely képes növelni a túlélési arányt az életet veszélyeztető helyzetekben vagy csökkenteni a tartós egészségkárosodás kialakulásának veszélyét.

„A hozzáértés teszi a különbséget!” címet  viselő figyelemfelkeltő akció célja, hogy kaput nyissanak az emberek felé, lerombolják a tévhiteket, megerősítsék a szakmai tényeket és megmutassák azt a sokszínű munkát, ami a sikeres ellátás feltétele a sürgősségi osztályon.

A Jávorszky Ödön Kórházban az időablakon belüli stroke ellátás volt a témája annak az interaktív programnak, amit az eseményhez kapcsolódóan szervezett meg dr. Rigó Gabriella, a váci kórház sürgősségi betegellátó osztályának vezető főorvosa, valamint helyettese, dr. Tejeda Dániel az SBO, a neurológiai és stroke osztály, a váci és környéki  mentőállomások szabadnapos munkatársainak részvételével. A téma elismert előadója a neurológiai és stroke osztály vezető főorvosa, dr. Nagy Ferenc volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A világnap alkalmából szakmai előadások hangzottak  el a stroke prehospitalis  sürgősségi, neurológiai, idegsebészeti  ellátásáról, valamint a mentő által biztosított secunder transzportról. A konzultáció célja az volt, hogy a beteg számára minél gyorsabb, szakszerűbb ellátást biztosítsanak, melynek alapfeltétele az összehangolt munka, az egységes szemlélet, és a klinikai irányelvek betartása.

A kórház szakemberei a jövőben a háziorvosok bevonásával tervezik folytatni a kezdeményezést. (képünkön: a sürgősségi osztály csapata, középen dr. Nagy Ferenc, a neurológiai és stroke osztály vezető főorvosa)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!