Projektnap a Juhászban az újrahasznosítás témakörében

A Váci Juhász Gyula Általános Iskolában nem újdonság a projektnap szervezése. Ebben a tanévben március 28-án az alsó tagozatos osztályok közül a 2.a osztály tanulói is bekapcsolódtak az ÖKO nap lebonyolításába, melyre már év eleje óta folyamatosan készültek.

Rendszeresen gyűjtötték a PET palackokat, a flakonok kupakjait, kávékapszulákat, üvegeket, konzervdobozokat és különböző dugókat. A munkában nagy segítséget nyújtottak a szülők, akik kitartóan küldték a segédanyagokat.

A mottónk az volt, hogy  „A  hulladék nem szemét, hanem értékes alapanyag”

Már első osztálytól fogva igyekeztünk környezetbarát szemléletre nevelni a kisgyermekeket, ezért a tanteremben is szelektív hulladékgyűjtés folyik. Folyamatosan felhívjuk a tanulók figyelmét arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek, csökkentsék a hulladék mennyiségét, ezért az osztály tanulói ételtároló dobozban hozzák a tízóraijukat, nem használnak műanyag zacskót, papírszalvéta helyett előnyben részesítik a textil szalvétát, ill. tányéralátétet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A környezettudatosság egy tudatos felelősségvállalás, tájékoztatás, és persze tájékozottság is, nem csak a kisiskolásoknak, hanem rajtuk keresztül a szülők számára is. Csak akkor lesz nevelésünk eredményes, ha már az 1-2. osztályos tanulókat is érzékennyé tesszük a környezeti problémák iránt, és egyfajta szokásrendszert próbálunk kialakítani. Nos, mi erre éreztünk elhivatottságot és elkötelezettséget, s kiemelt feladatként kezeljük a környezeti kultúrára való nevelést. Olyan módszereket választottunk az év folyamán, melyek elősegítették a hatékony tanulási környezet megteremtését. A játékok, a megfigyelés, a kirándulások, a felfedezés, a kísérletezések, az élmény és a projektpedagógia alkalmazása mind ezeket segítette a tanév folyamán.

Az ÖKO napon a tanulók a kézműves foglalkozás előtt egy oktatófilmet néztek meg a környezettudatosságról és újrahasznosításról, majd érdeklődésük szerinti csoportokat alkottak, és így készítették el munkadarabjaikat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Üdítőitalos kupakokból különböző képeket ragasztottak, kávékapszulából nyuszit és kiscsibét varázsoltak. Ezeket jól fel tudják majd használni otthon és az iskolában is a húsvéti készülődésnél, díszítésnél.

A munkadarabokból április 1-jén az Iskolanapon kiállítást is készítettünk. Reméljük, felkeltettük más iskolák tanulóinak és pedagógusainak érdeklődését is, és majd ha lehetőségük nyílik rá egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Kellemes időtöltést jó munkát kívánunk! (Hogál Gabriella és Pálinkás Gabriella tanítók) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!