Gyepápolási kisokos – Tuti tippek az ápolt kerthez

Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, és lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 fok fölé emelkedik, a gyepnövekedés újra beindul, ez pedig tökéletes időpont a gyepápolás megkezdéséhez.

Az erős és sűrű gyep titka a különböző gyepgondozási technikák az adott évszaknak és időjárásnak megfelelő kombinációjában rejlik, az alábbi kertápolási tippek pedig segíthetnek abban, hogy szép és ápolt kertünk legyen.

Gyepápolás 1. lépése: Tisztítás

A gyepápolás első lépése a gyepfelület ágaktól és lehullott levelektől történő tisztítása, ami egy gyűjtőkosaras fűnyíróval könnyedén megoldható – írja közleményében a Stihl. Eldugott helyeken, például sövények alatt azonban az akkumulátoros lombszívó gépek nagy segítséget jelenthetnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Gyepápolás 2. lépése: Fűnyírás

A gyepnövekedés beindult, a talaj teljesen száraz, így elérkezett az első fűnyírás ideje. Fontos, hogy az első nyírást mindig frissen élezett késsel végezzük azért, hogy a pengék ne tépjék, hanem vágják a gyenge fűszálakat. Az optimális vágásmagasság 4-6 centiméter között van, az árnyékosabb területeken, mint például a bokrok alatt azonban legalább az 5 centiméteres fűmagasság megtartása ajánlott. Emellett az ápolt gyepfelület fenntartása érdekében a rendszeres fűnyírás és a trágyázás elengedhetetlen.

Gyepápolás 3. lépése: Fűnyírás és trágyázás egy lépésben

Amennyiben a területen előző évben nem történt mulcsozás, úgy egy tavaszi trágyázás ajánlott, amely megadja a szükséges tápanyagtartalmat a földnek, így a gyep erős és egészséges lesz. Érdemes megtartanunk a levágott füvet is, mivel finomra aprítva természetes trágyaként visszakerülhet a talajra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

Gyepápolás 4. lépése: Gyepszellőztetés és gyeplazítás

Az egészséges fűfelület legfontosabb feltétele a rendszeres fűnyírás. Gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep állaga és kinézete tovább javítható. A gyepszellőztetés során a kések függőlegesen belevágnak a zárt fűfelületbe. A gyepszellőztetők dupla élű késekkel rendelkeznek, melyek néhány milliméter mélyen hatolnak a talajba, és eltávolítják a mohatelepeket, a gyepfilcet és a gyomokat. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet, a víz, a levegő és a tápanyagok ismét könnyebben jutnak el a gyökerekig, a fű strapabíróbb lesz és ismét telített zöld színben pompázik. Az egészséges gyep ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért ezt a műveletet érdemes évente legfeljebb kétszer – tavasszal és nyár végén – száraz időben, 10 fok feletti hőmérsékletnél elvégezni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A gyeplazítás egy kevésbé intenzív művelet, melynek során az elhalt növényi maradványokat kifésüljük. A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a mohát és a gyepfilcet, amely serkenti a gyepsűrűséget és a gyomot is még a korai szakaszában eltávolítja. Ezzel a módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is. A gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezért ezt a műveletet bármilyen gyakran ismételhetjük. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!