Duhonyi Tiborné tanárnő az egyik idei Kazinczy-díjas

Konrád Antal színművész, Lázár Csaba színművész, a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója, Szlotta Judit, a Kossuth Rádió hírolvasója, valamint Duhonyi Tiborné, a váci Árpád Fejdelem Általános Iskola magyar tanára kapta a Kazinczy-díjat a szép magyar beszéd népszerűsítéséért és az anyanyelv ápolásáért vasárnap Győrben – tájékoztatta az esemény főszervezője az MTI-t.

Németh Tibor elmondta, hogy az 54. alkalommal megrendezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének győri eredményhirdetésén a Péchy Blanka-díjakat Engelberth Katalin, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa és Hörcsikné Balla Katalin, a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium általános igazgatóhelyettese vették át.

A Szép magyar beszéd versenyt Péchy Blanka színésznő, nyelvművelő, a Kazinczy-díj megalapítója javaslatára 1966-ban rendezték meg először. A Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének kétnapos megmérettetésén a diákok egy szabadon választott és egy kötelezően megadott szöveget olvastak fel, valamint egy Beszélni nehéz elnevezésű feladatot oldottak meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A 12 tagú zsűri három bizottságban – gimnázium I., gimnázium II. és szakképző iskola – értékelte a versenyzőket Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író és Minya Károly főiskolai tanár elnökletével.

A döntőn 150 középiskolás vett részt, közülük harmincan a határon túlról érkeztek. A versenyen legjobb teljesítményt elérő 35 diák Kazinczy-érmet vett át. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!