Adorján Attila festőművész képei nagy sikert arattak

A birkózás és a képzőművészet találkozása igazán ünnepi eseményének adott helyet április 5-én Budapesten a Bródy Sándor utcában található Ari Kupsus Galéria. A Vácott élő és alkotó Adorján Attila festőművésznek a tavalyi világbajnokság momentumai, érzései ihlette vásznai kerültek a falakra, tizenkét nagyszerű műalkotás. A festmények végül majd a Kozma István Birkózó Akadémia Alapítvány csarnokában kapnak állandó helyet.

– Le a kalappal a szervezők előtt, a lebonyolítás semmi kívánnivalót nem hagyott maga után. Ennek a világbajnokságnak köszönhetően a sportág új dimenzióba lépett, a Papp László Budapest Sportarénában megszületett a modern birkózás. Ez a kiállítás is nagyszerű újító kezdeményezés, sportágunk és a képzőművészet összekapcsolásával – mondta köszöntőjében Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke kiemelte: a világbajnokság megrendezésével három célt kívántak elérni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

– Egyrészt bizonyítani akartuk, hogy hazánk kiemelkedő nívón meg tud rendezni egy ilyen nagyszabású sporteseményt, és a visszajelzések alapján ez sikerült is, az az általános vélemény, hogy magasra tettük a mércét. Aztán bíztunk benne, hogy hazai környezetben kiváló birkózóink sok örömet szereznek sikereikkel a közönségnek, örömmel mondhatjuk, hogy ez is teljesült. Végül, de nem utolsó sorban arra törekedtünk, hogy az esemény vonzóvá tegye a sportágat a fiatalok között, és ez a várakozásunk szintén egyre inkább valóra válik, a világbajnokság óta csaknem háromszáz újonnan csatlakozóval gyarapodott az egyesületek taglétszáma – mondta Németh Szilárd, majd köszönetet mondott Adorján Attilának a tizenkét festményért.

A festőművész válaszában először is köszönetet mondott a felkérésért, no meg azért, hogy kivételes lehetőségként a kulisszák mögé is betekinthetett a világbajnokságon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

– A festmények alapját ugyan saját felvételeim és profi riporterektől kapott fotók adták, de az, hogy testközelből figyelhettem a sportolókat közvetlenül mérkőzéseik előtt, vagy azokat követően, nagyon sok plusz élményt adott, segített, hogy minél jobban közvetíteni tudjam az érzelmeket – mondta az alkotó.

Szentandrási Zsuzsanna művészettörténész a képeket ajánlva megfogalmazta: a festmények szuverén történetekből erednek, amiknek a megfestett kép jelenti a csúcspontját.

A képek elkészültéhez, kiállításához kapcsolódóan elkészült egy reprezentatív album is: egyik fejezete a sport és a képzőművészet kapcsolatának rövid művészettörténeti összefoglalója, a következő Adorján Attila művészetéről szól, végül következnek a festményreprodukciók és a képeken látható főszereplőkhöz kapcsolódó rövid történetek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!