Hosszú várakozási idők a szakrendeléseknél

Ma átlagosan több mint három hetet kell várnia egy betegnek, hogy bejusson egy szakrendelésre. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség legújabb felméréséből az derül ki, hogy a leghosszabb várakozási idő a kardiológiai szakrendeléseknél van, ott akár 50 nap is eltelik, mire bejut a beteg.

Pásztélyi Zsolt elnök az InfoRádióban ezt népegészségügyi szempontból is aggasztónak nevezte. Hozzátette: a lista összeállításánál egyensúlyt kell teremteni a kontrollra visszarendelt és az ambulánsan érkező betegek ellátásában.

Egy hónapnál hosszabb ideig kell időpontra várni az angiológián (érbetegségek vizsgálatakor), a cukorbetegség-gondozókba, a szemészetre és a bőrgyógyászatra.

A szakember elmondta: a szövetség azt javasolja, hogy ahol nagyon hosszú a várakozási idő, ott növeljék, vagy töröljék el a teljesítményvolumen-korlátokat, és növeljék a finanszírozást. Ugyanakkor az is könnyíthetne a helyzeten, ha bizonyos gyógyszereket szakorvos helyett a háziorvos is felírhatna – például a beteg által régebb óta használt készítményeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Tíz nap alatti a várakozási idő a sebészeten (négy nap, de itt sok az azonnali ellátást kívánó, „beeső” beteg), a fül-orr-gégészeten, valamint a belgyógyászaton is. Ez utóbbi csökkenésnek számít, amivel kapcsolatban azt észlelték, hogy a belgyógyászat mint olyan, kezd visszaszorulni, és az alszakmái, így az angiológia, az endokrinológia, a gasztroenterológia, a nefrológia, a diabetológia és a kardiológia rendelések felé „tolódnak el” inkább a betegek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!