Mediátorokat képeztek a Földváry iskolában

A mai felgyorsult világban egyre több inger éri a gyerekeket, fiatalokat. Sokuk ezt nem tudja kezelni. Hazánkban szinte minden gyerek legalább egyszer elszenvedője iskolai konfliktusnak. De nem csak diák és diák között alakulhat ki vita, hanem tanár-diák, tanár-szülő és szülő-diák között is.

A Váci Tankerületi Központ még tavaly nyújtott be pályázatot a Klebelsberg Központ Új vagy működő jógyakorlat című pályázatára Medi-TÁRS–alternatív konfliktuskezelés a köznevelésben címmel, melyben a fő cél a kortárs mediátorok képzése. Az első program Szentendrén a Barcsay Jenő Általános Iskolában zajlott le.

A sikeres képzésen felbuzdulva úgy döntöttek, hogy a pályázati kereten kívül, saját költségre is folytatják a projektet és további két iskolát vontak be: a szintén szentendrei Izbégi Általános Iskolát és a Váci Földváry Károly Általános Iskolát. Városunkban a képzés múlt héten zajlott, szülőknek, diákoknak és pedagógusoknak egyaránt.

– Ma rengeteg konfliktus éri a diákokat, tanárokat, szülőket, ez egy elég összetett probléma. Tavaly indítottuk el a meditációs képzést Szentendrén, ennek már érezzük hatását. Úgy gondoltuk, hogy természetesen Vácra is el kell jönnie. Szándékunk, hogy a képzésről az egész tantestület tájékozódhasson – mondta Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója. Hozzátette: hosszútávú céljuk, hogy a tankerület minden iskolájába eljusson az alapképzés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A résztvevő szülők egybehangzóan pozitívan értékelték a hallottakat, tanultakat.

Vezsenyiné Barta Ágnes: „Nagyon előremutató lehetőségnek tartottam ezt a meditációs programot, mert ez a tudatos kommunikáció eszközét adja a szülő és majd később a gyermek kezébe is, a szülő hatásain keresztül. Hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy konfliktus közben a gyermek megfigyelje a szülő viselkedését és lemásolja, és a saját vitás helyzeteiben sikerrel tudja alkalmazni azt.”

Szentgáli Pál: „Úgy gondolom, hogy ez a tréning, amin részt vettünk, segít abban, hogy konfliktushelyzetekben befolyásoljuk saját magunkat, viselkedésünket, indulatainkat. Ezt át tudjuk vetíteni a gyermekeinkre és innentől csak fejlődés figyelhető majd meg.”

Szunyogné Vámos Regina: „A nevelt gyerekeim járnak az intézménybe. Azért vettem részt ezen a programon, mert nagyon fontosnak tartom, hogy meg tudjam tanítani nekik azt, amit én is megtanultam, hiszen a nevelt gyerekek sokkal sérülékenyebbek, sokkal több lelki támogatásra van szükségük és fel kell készítenem őket az önálló életre is. Érdemes akár a régi sérelmeket is átbeszélni, segíteni lezárni.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A képzésen a diákok és szülők mellett tanárok is részt vettek.

Kalina Yvette, a Csörögi Tanoda vezetője: „Nekem az volt az elsődleges célom, hogy közelebb kerüljek az itt tanító tanárokhoz, mert ide járnak Csörögből a hátrányos helyzetű tanulóink. A mi gyermekeinknek nagyon nagy szükségük van arra, hogy részt vegyenek ilyen képzésen, mert őket gyakran éri érdeksérelem, hiszen a társadalmunk tele van előítélettel. Nagyon hálás vagyok, hogy itt lehettem, s azért is, mert a tanügyi vezetésnek fontos volt, hogy a Csörögi Tanodából itt legyen valaki, és a gyerekeink közül is részt vehetett egy kislány a képzésen.”

Pallaginé Nagy Ágnes, a Földváry iskola igazgatóhelyettese is részese volt a tanfolyamnak.

– Az iskola egy olyan színtér, ahol rengeteg konfliktus lehet, hiszen nagyon sokféleképpen alakulhat ki ilyen helyzet. Eddig voltak a hagyományos technikák, de ez a mediáció egy olyan alternatív konfliktuskezelési módszer, ami kicsit talán közelebb áll a gyerekekhez is. Ezért nagyon örültem, hogy mi pedagógusok a szülőkkel vehettünk részt rajta, hiszen így közelebb kerülhettünk egymáshoz, egy hidat képzett közöttünk. A gyerekek pedig talán sokkal jobban el tudják majd fogadni, ha ők segítik egymást egy-egy konfliktus helyzetben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

A diákok a képzés után elmondták: nagyon hasznosnak ítélték a tanultakat, hiszen a leggyakrabban a saját osztálytársaikkal kerülnek konfliktushelyzetbe. Úgy vélik, hogy a jövőben ezeket már könnyebben tudják kezelni. A fiatalok műhelymunkán is részt vesznek, ahol egy-egy kitalált, vagy valós konfliktushelyzet kezelését mutathatják be, értékelhetik ki.

A Váci Földváry Károly Általános Iskolában a mediátor képzésen 10 pedagógus – köztük a fejlesztőpedagógus, az iskolapszichológus és két pedagógiai asszisztens –, 5 szülő és 12 diák vett részt.

A projekt azonban itt nem áll meg, hiszen már készül az az öt órás tananyag, melyben szeptembertől az iskolások osztályfőnöki óra keretében sajátíthatnak el különböző módszereket. Illetve a folyamatszabályozási rendszerbe is bekerül az alternatív konfliktuskezelés módszere, hogy minél kevesebb esetben kelljen a fegyelmezés eszközeivel élni egy-egy intézményben.

Továbbá az intézmények lehetőséget kapnak arra, hogy saját maguk intézményesítsék, vagy más iskolákkal közösen hasznosítsák az elsajátított módszereket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!