Március 15.: „a negyvennyolcasság fénylő hagyomány”

A nemzeti ünnep váci eseménysorozatának hagyományosan a kora délutáni Kossuth téri toborzó az egyik kiemelkedő állomása: ahogy már hosszú évek óta, ezúttal is a Váci Reménység Egyesület alkalmi szavalóversenyének győztese szavalhatta el itt a Nemzeti dalt, ezúttal Ősi Péter kapta a megtisztelő feladatot. A folytatásban, a ligeti emlékhelyen tartott ünnepségen Steidl Levente, a Váci Madách Imre Gimnázium igazgatója mondott köszöntőt.

A szónok így kezdte beszédét: „1848 fénylő évszám, a negyvennyolcasság fénylő hagyomány. Fénye azóta sem halványul, tündöklése máig változatlanul erős”. Steidl Levente feltette a költői kérdést, hogy vajon mi lehet ennek az oka, aztán válaszként megfogalmazta: bátor eleink azon a tavaszon olyan célt tűztek ki maguk elé, amire mindenki vágyott, a szabadságot.

„A szabadság, nemzet, haza fogalmi szentháromsága ekkor fonódott össze és vált szimbólummá. A piros-fehér-zöld, ami az erőt, a hűséget és a reményt jelképezi, törvény által is nemzeti trikolór lett” – folytatta Steidl Levente, majd a forradalom és szabadságharc néhány kiemelkedő váci vonatkozására emlékeztetett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Megemlítette például, hogy az ország első vasútvonala biztosította összekapcsolódásnak köszönhetően március 15. pesti eseményeinek híre még aznap eljutott Vácra lelkes utasok híradásával, egyikük magával hozta Petőfi: Nemzeti dalának egy kinyomtatott példányát. Továbbá említést tett arról, hogy a legnehezebb helyzetben a város felajánlotta a templomok harangjait, hogy azokból ágyúkat önthessenek, amiért maga Kossuth Lajos is köszönetet mondott a Honvédelmi Bizottmány elnökeként.

Természetesen kiemelte ezen túlmenően a dicsőséges tavaszi hadjárat egyik meghatározó ütközeteként számon tartott április 10-i váci csatát, illetve a harcban magát különösen kitüntető Földváry Károly hősies vitézségét is. Megemlítette még: Vác azért is fontos helyszíne a forradalomnak és szabadságharcnak, mert itt állították fel az első honvéd emlékművet a magyar szabadságért áldozatot vállaló hősök tiszteletére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

„Emlékezzünk a forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire! Legyünk büszkék a városunkban történtekre, amely események, tettek örökre összeforrasztották Vác nevét a honvédő küzdelemmel. Tisztelet a forradalmároknak, vértanúinknak!” – zárta szavait Steidl Levente.

A beszédet követően – Lakatos Ádám rendezésében – a Madách gimnázium diákjai adtak dramatizált zenés-irodalmi műsort, illetve nagy sikert arattak a Váczi Néptáncegyüttes fiataljai is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!