Lepkemonitorozók műhelytalálkozója Szendehelyen

Március 30-31-én Vác közelében, Szendehelyen rendezik meg az Országos Lepke Monitorozó Program (OLM) első műhelytalálkozóját. Ennek célja, hogy bemutassa a program eddigi eredményeit és továbbfejlessze azt nemzetközi és hazai példák felhasználásával. A rendezvény lehetőséget kínál a jelenlegi felmérőknek eredményeik és élményeik megosztására, valamint a jövőben csatlakozni kívánók számára, hogy megismerjék a programban használt módszereket és az abban rejlő lehetőségeket.

A lepkék az állatvilág egyik legnépesebb csoportja, köztük számos ritka és védett fajjal. Magyarországon mintegy 3600 fajuk fordul elő, melyek többsége éjszakai életmódú. Kisebb részük, hazánkban 160 faj, tartozik a nappali lepkék közé. Élőhelyeik átalakulása és zsugorodása miatt, sok fajuk veszélyeztetett és természetvédelmi oltalmat élvez. Hazánkban összesen 76 lepkefaj védett és 9 fokozottan védett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Emiatt hívta életre az európai nappali lepkevédelmi szervezet, a Butterfly Conservation Europe az Európai Nappali Lepke Monitoring Programot. Ehhez, közvetlenül vagy közvetve, jelenleg közel 20 ország szolgáltat adatokat, és több ezer helyszínen zajlik rendszeres lepkeszámlálás. Magyarország 2015-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a koordinációt a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület végzi.

A találkozó közel 70 résztvevője között lesznek hivatásos kutatók, természetvédők és olyanok is, akik csak most kezdenek ismerkedni a lepkékkel. A programhoz német és osztrák szakemberek is csatlakoznak, valamint részt vesz a Butterfly Conservation Europe képviselője is. Ez a nem túl nagy, de annál elhivatottabb csapat arra vállalkozik, hogy hazánk teljes területére kiterjessze a lepkék felmérését és ezen keresztül segítse megőrzésüket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Az Európai Nappali Lepke Monitoring Program az egyik legnagyobb Citizen Science kezdeményezés Európában, melynek során önkéntesek gyűjtenek értékes adatokat a tudomány és a természetvédelem számára.

A találkozó programja során a résztvevők megismerhetik a lepkemonitorozás aktuális hazai helyzetét, ízelítőt kapnak az OLM-hez hasonló magyarországi és külföldi Citizen Science kezdeményezések eredményeiről és első kézből tájékoztatást kapnak a Butterfly Conservation Europe új, ABLE (Assessing ButterfLies in Europe) elnevezésű projektjéről. A találkozó második napja a gyakorlaté, itt lepkehatározási képzések lesznek, valamint a lepkemonitorozás módszereivel kapcsolatos műhelybeszélgetések.

A rendezvényt terepi program zárja, melynek során a résztvevők az OLM egyik közeli helyszínét látogatják meg és közösen végzik el az év első felmérését. A szendehelyi találkozót az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Wildtierland Hainich gGmbH, a Helmholz-Zentrum für Umweltforschung GmbH–UFZ és a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület közösen szervezi. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!