Kezdődik a medvehagymaszezon

Ezekben a hetekben sokan gyűjtenek medvehagymát a magyarországi erdőkben, de ha valaki nem tudja különböztetni a finom medvehagymát a mérgező gyöngyvirágtól, nagy bajba kerülhet.

Bárki gyűjthet medvehagymát az erdőkben, de először is azt kell megtudnunk, hogy ahol járunk, az nem magánterület-e.

Ez esetben csak a tulajdonos hozzájárulásával lehet gyűjteni – mondta az InfoRádióban Burján Endre, a kiváló medvehagyma-lelőhelyként ismert Mecsek területén működő Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezetője. Állami erdőkben – a törvény úgy fogalmaz – bárki gyűjthet, az egyéni szükségleteinek megfelelően, ez 2 kilogramm fejenként és naponta – folytatta, vagyis egy reklámszatyornyi mennyiséggel bátran lehet távozni az erdőből.

További szabályok vonatkoznak a védett területre: ott csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet gyűjteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Aki az előírt mennyiségnél többet akar szedni, mondjuk kereskedelmi vagy egyéb céllal, annak az Állami Erdőgazdálkodóhoz is engedélyért kell folyamodnia; ennek az engedélynek már ára van, védett területre pedig csak úgy adnak ki engedélyt, ha a Természetvédelmi Hatóság engedélye már rendelkezésre áll.

Mecsekerdő honlapján elhelyeztek egy térképet, ezen lehet tájékozódni, hogy mely területek ki alá tartoznak és milyen minősítésűek.

Arra külön kell figyelni, hogy a medvehagyma nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirágra. Úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy az utóbbinak azért egy kicsit szélesebb és fényesebb a levele, és ami a legfontosabb, nincs hagymaillata. A két növény hasonlóságára egyébként vásárláskor is érdemes figyelni, ott sem árt ellenőrizni, mit veszünk az árustól. A gyöngyvirág ugyanis – amit egyébként pl. szívgyógyszerek készítéséhez is felhasználnak – rendkívül mérgező növény. Rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okozhat. Közepes mennyiségben fogyasztása akár halálhoz is vezethet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!