Bölcs Jaroszláv: történelmi fotókiállítás nyílik

Bölcs Jaroszláv: a diplomácia dinasztikus házasságokon keresztül címmel nyílik fotókiállítás a városháza dísztermében, csütörtökön 16 órakor. A tárlatot Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitja meg, ünnepi beszédet mond Fördős Attila polgármester.

Az ukrán történelem a Kijivi Rusz kora óta szorosan összefonódik más európai országok történelmével. Ennek a történelemnek egyik legfényesebb oldala Jaroszláv kijivi nagyfejedelem uralkodása a XI. század elején, akinek külpolitikájában igen hangsúlyosak voltak a dinasztikus házasságok. A nagyfejedelmet a Bölcs Jaroszláv névvel illeték a Kijivi Rusz felvirágzását szolgáló reformtevékenysége elismeréseként.

Jaroszláv külpolitikai sikerei a dinasztikus családi kapcsolatokon alapultak. Jaroszláv maga a svéd király lányát, Ingigerdát vette feleségül. Harald Bold norvég király fia Jaroszláv Jelizaveta nevű lányát vette feleségül. Jaroszláv másik lánya, Anasztázia I. András magyar királlyal kötött házasságot. Annát pedig Franciaország királya, I. Henrik vette nőül, akinek a halála után fia nagykorúságáig a királyné régensként irányította az országot. Bölcs Jaroszláv középkori rutén államát széles körű nemzetközi elismerés övezte. A nagyfejedelmet joggal nevezték “Európa apósának”.

A kiállítást az önkormányzat, az ukrán nagykövetség és a Váci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezi meg közösen. Közreműködik: Scsur Olekszandr ukrán zenész tárogatón. A tárlat április 1-ig látható a városházán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!