Beer Miklós az igazságszolgáltatás ördögi spiráljáról

Mindnyájan arra vagyunk meghívva, hogy egyszerre töltekezzünk, de szolgáljunk is abban a közösségben, ahová tartozunk, ahová Isten meghívott minket – erre a gondolatkörre épült az idei Összrégiós Ifjúsági Találkozó, amelyet március 15-17. között rendezett meg a Váci Egyházmegyei Ifjúsági Lelkészség (VEIL). A találkozón a Váci Egyházmegye területén és azon kívül élő fiatalok, katekéták és papok vettek részt, akik a nyári régiós ifjúsági táborokban szívesen vállalnak majd szolgálatot, de voltak olyanok is, akik egyszerűen csak részt kívántak venni ezen az ifjúsági találkozón.

A programnak a váci Piarista Gimnázium adott otthont. Az épület falai között közel kétszáz fiatal mélyítette el tudását és elmélkedett a szolgálatról. A három napos rendezvényen az előadásokon és a kiscsoportos foglalkozásokon kívül volt idő játékra, sportolásra, sőt a teaház meglátogatására is. A fiatalok számára az egyházmegyéből érkezett atyák biztosítottak gyónási lehetőséget. Minden nap volt szentmise és szentségimádás. A szombati szentmisét a váci piarista Szent Anna-templomban Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta, Bezák Tamás, Fejérdy Áron, Farkas László és Kiss Dávid koncelebrálásával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Püspök atya szentbeszédében az életében megtapasztalt bölcsességről beszélt: „Az igazságszolgáltatás ördögi spiráljából, amely lehúz, a legnagyobb igazságtalanságokon keresztül vezet az út, a megbocsátás útja”. Jézus kereszthalálán – ami a legnagyobb igazságtalanság volt – mutatta be a főpásztor, hogy ne azt keressük, mihez van jogunk, miből milyen hasznunk származik, hanem, hogy mi mit tudnánk a másik embernek adni.

„A világ nem attól fog előrehaladni, hogy mindenki saját jogaihoz ragaszkodik, és nem tágít mellőle. Itt van nekünk a jézusi tanítás, amely azt mondja: szeresd ellenségedet, aki téged bánt, azt te ne bántsd, megütik egyik orcád, tartsd oda a másikat. Merjünk a minket bántók és sértők elé menni és merjük felvállalni a szolgáló lelkületünket. Hökkentsük meg a világot!” – buzdította a fiatalokat Beer Miklós.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Ebben a végtelen ellentmondásban, ami a mai világot jellemzi, az adok-kapok rendszeréből csak úgy léphetünk ki, ha nem a saját hasznunkat keressük, hanem azon igyekszünk, mit tudunk adni a másik embernek, hogyan lehetünk ebben az önzéssel teli világban Jézus követői. Majd Szent Ferenc személyén keresztül világított rá a főpásztor arra, hogy a keresztény szellemiség bátor felvállalása erőt ad ahhoz, hogy az egyház szolgáló fiataljaivá váljanak a jelenlévők. „Amit kaptunk, azt adjuk tovább, a Mennyei Atya bízik bennünk” – zárta szentbeszédét a megyéspüspök.

A szentmise végén Szládik Bettina – püspök atya kérésére – néhány szóban elmesélte a panamai ifjúsági világtalálkozón tapasztalt legnagyobb élményeit, azt hangsúlyozva, milyen szeretetteljes és mély hitű közösség fogadta őket, annak ellenére, hogy milyen nehéz körülmények között élnek. Majd a budapesti Panama-nap résztvevőit hívta a főpásztor az oltár köré, hogy együtt énekeljék el az Ave Mariát.

Ezt követően a központi koordinációs iroda munkatársai, Kis Domonkos ifjúsági irodavezető, ifjúsági irodavezető-helyettes, Pintér Lilla lelkészi titkár, ifjúsági irodai adminisztrátor mondtak köszönetet a főpásztornak. a többi atyának és minden segítőnek, hogy ez a találkozó létrejöhetett – tudósít az egyházmegye honlapja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!