Aloldalt indított a Nébih a termékvisszahívásokról

Tematikus aloldalt indított honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyen a visszahívott élelmiszerekről tájékozódhat a lakosság – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden.

A kormány számára nagyon fontos cél a vásárlói tudatosság növelése – mondta az InfoRádió kérdésére az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Zsigó Róbert hozzátette: a Nébih honlapján található oldalon az elmúlt hat hónap termékvisszahívásai láthatóak, az információkat rendszeresen frissítik.

Az élelmiszerlánc meglehetősen bonyolult és összetett hálózatában fontos, hogy minden szereplő (vállalkozó-hatóság-vásárló) tisztában legyen saját felelősségi körével.

Elengedhetetlen a megfelelő partnerségi viszony kialakítása, melynek legfontosabb eszköze az információ-megosztás, a kommunikáció – hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Ha bármelyik szereplő tudomására jut, hogy egy élelmiszerlánc-termék nem felel meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak azt tudatja a lánc többi szereplőjével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Fontos hangsúlyozni, hogy az önellenőrzésből eredő visszahívás teljesítése a felelős vállalkozói magatartás alapköve.

Az államtitkár kiemelte, hogy a visszahívásokról a Nébih kötelező jelleggel értesítést kap, mivel idén januártól törvény írja elő a vállalkozásoknak, hogy jelentsék az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek az önellenőrzésből eredő termékvisszahívásokat.

Így a vásárlók a Nébih honlapjáról a lehető legrövidebb időn belül tájékozódhatnak.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerint a magyarok egyre tudatosabbak élelmiszerbiztonsági kérdésekben. Ennek köszönhetően egyre jelentősebb az igény, hogy a különböző termékvisszahívásokról gyorsan és könnyen tájékozódhassanak.

A termékvisszahívás aloldal mellett, várhatóan az év második felében a hivatal ingyenes mobiltelefonos applikációjában, a Nébih Navigátorban is elérhetőek lesznek az adatok, az alkalmazás felhasználói pedig értesítést is kapnak majd az új esetekről. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments