A váci elítéltek a Duna-parton szedték a szemetet

Az idén is több tonna szemetet szedtek össze a rabok, hiszen a magyar büntetés-végrehajtási szervezet már hosszú ideje részt vesz az országosan megszervezett „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomban. Országszerte 17 börtön fogvatartottjai szedik önkéntesen a szemetet, de a hulladékgyűjtéshez a szervezet személyi állomány is csatlakozott. Az ilyen programok – azzal, hogy az elítéltek a társadalom számára hasznos tevékenységet végeznek – erősítik a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs célkitűzéseit.

Március 18-tól 24-ig tart az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akció, amelyhez az idei évben is csatlakozott a Váci Fegyház és Börtön. A programra öt évvel ezelőtt jelentkeztek először és azóta is, minden évben lelkes fogvatartottak tisztítják meg Vác város Duna-parti szakaszát a felhalmozott szeméttől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A hulladékgyűjtés kellékeit, a zsákokat és a kesztyűket az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja, az akció szervezőjeként pedig az összeszedett szemét elszállításáról is gondoskodik országszerte a több mint 3 ezer bejelentett helyszínről.

Március 21-én csütörtökön 8:30 és 12 óra között 9 fő fogvatartott, összesen 14 zsák szemetet gyűjtött össze a Váci Fegyház és Börtön alatti szakaszon, illetve a kerékpárút mellett található Duna-parton. A kezdeményezést követően az elmúlt öt évben több száz zsák szemetet sikerült felszedni az intézet környékéről, amellyel a fogvatartottak nagyban hozzájárulnak a környezettudatossághoz.

Önkéntesen szedik a szemetet a Váci Fegyház és Börtönben büntetésüket töltők mellett a debreceni, a veszprémi, a baracskai, a pálhalmai, vagy a sopronkőhidai fogvatartottak. De a környezet védelméért a TeSzedd!-en kívül is sokat tesznek a bv. intézetekben, az ehhez hasonló kezdeményezések minden büntetés-végrehajtási intézetben rendszeresek. Március elején például tizennyolc női fogvatartott tette rendbe az egri Petőfi teret, de a közterületek, temetők takarításában kivétel nélkül az ország minden büntetés-végrehajtási intézete évről évre részt vesz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az együttműködő, megbízható, alacsony biztonsági kockázatú fogvatartottak vehetnek részt a munkában.

Az új bv. kódex törvényi szinten vezette be a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, amelynek lényege, hogy minden munkaképes elítéltnek dolgoznia, illetve tanulnia kell. A büntetés-végrehajtásban jelenleg teljes körű az elítéltek foglalkoztatása. A jóvátételi munka különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben”, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

Az idei TeSzedd-en a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának állománya mellett számos börtön munkatársa is segít eltüntetni köztereinkről, erdeinkből a szemetet. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!