Váci vendég: verset és regényt ír, Nick Cave-t magyarít

Most pénteken, február 8-án Kemény István lesz a Váci Irodalmi Szalon vendége. Kemény István különösen izgalmas személyiség, akivel régóta várja a találkozást a váci közönség. Jogásznak indult, költőként folytatta, de regényt, tárcát, drámát és esszét is ír szép számmal. Jelenléte erőteljes, ám mégis mintha a háttérben állna. Mintha egy hídról figyelne.

Írásaival először a diákírók, diákköltők sárvári találkozóján szerzett elismerést. Első, ma is „vállalható” versének az 1980–1981 folyamán született Tudod, hogy tévedek címűt tartja, amely válogatott versei 1998-as gyűjteményének nyitódarabja lett. 1984-es bemutatkozó kötetét 2006-ig hét versgyűjtemény követte.

„Édes hazám, szerettelek,
úgy tettél te is, mint aki szeret:
a tankönyveid és a költőid is
azt mondták, hű fiad legyek.

Hű is voltam, fel is nőttem,
cinikus ember se lett belőlem,
csak depressziós, nehéz és elárult,
bezárt cukorgyár a ködben.… ”
                                – Búcsúlevél

Számos kritikusa nemzedéke legjelentékenyebb költői között tartja számon. Parti Nagy Lajos szerint „költészetén immár több nemzedék nőtt fel, a sajátja is bizonyos fokig és az utána jövők is. Alapember, nem nagyon kerülhető meg, noha nem mondhatnám, hogy bárkinek útjában állna.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Első prózakötetét, Az ellenség művészete című kisregényt 1989-ben adták ki. Az Élet és Irodalomban 1992-től 1996-ig közzétett tárcáiból készült összeállítás 1997-ben jelent meg. Első nagyregénye Kedves Ismeretlen címmel 2009-ben látott napvilágot.

A 2006. februári Holmiban nagy visszhangot kiváltott esszét publikált a Domokos Mátyás által szerkesztett Ady-szemelvénygyűjtemény kapcsán. Írt drámát, rádiójegyzetet, fülszövegeket, ponyvaregényt (álnéven), dialógusokat a Barátok közt című sorozat számára, és több fordítása (többek között tucatnyi Nick Cave-magyarítása) is megjelent.

Sétáljanak fel velünk önök is a hídra február 8-án pénteken 18 órakor – írják. A helyszín továbbra is a Piarista Gimnázium.  Jegyek az est előtt a helyszínen válthatók, a programot a SZAVAD Egyesület szervezi. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments