Elhunyt Stella Leontin, a dóm korábbi kanonok-prépostja

A Váci Egyházmegye és a máriabesnyői plébánia fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy dr. Stella Leontin kanonok, címzetes prépost, érdemes főesperes a Máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika plébánosa váratlanul a Mennyei Atya házába költözött – olvasható a Magyar Kurírban.

Beer Miklós váci megyéspüspök tájékoztatása szerint az elhunyt lelkipásztorért a vigaszt adó, engesztelő szentmiseáldozatot február 26-án, kedden, 11 órától mutatja be a váci székesegyházban. A szentmise után a székesegyház kanonoki kriptájában helyezik örök nyugalomra Stella Leontin atyát.

Stella Leontin 1954. július 19-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait követően, hároméves kórházi szolgálat után az Egri Érseki Hittudományi Főiskola papnövendék hallgatója lett. 1980-ban szentelte pappá Marosi Izidor megyéspüspök a váci székesegyházban.

Káplánként szolgált Kistarcsán (1980–84), Kiskunfélegyházán (1984–87) majd Kecskeméten (1987–91). Teológiai ismereteit a Bécsi Egyetem Római Katolikus Teológiai Karán folytatott tanulmányai során mélyítette el 1991–1993 között, ahol „magister” fokozatot szerzett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A váci püspöki hivatal püspöki szertartói (1993–2005), a Szent József Kollégium lelki igazgatói (1993–1997), valamint a Hétkápolna Kegyhely igazgatói feladatait (1993–2005) is ellátta párhuzamosan. A Borromeo Szent Károly Papnevelő Intézet tanára és spirituálisa volt (1997–2005). Liturgiát és művészettörténetet tanított a Váci Hittudományi Főiskolán (1994–2008).

1995-ben „cum laude” fokozattal doktorált a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 2002-től a váci székesegyház kanonok-prépostja.

Stella Leontin 2005. augusztus 1-jétől Balassagyarmaton a Szentháromság-főplébániát vezette. 2016 októberétől haláláig a Gödöllő-máriabesnyői bazilika plébánosaként szolgált, valamint a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház igazgatói megbízatását töltötte be.

Papságáról korábban így vallott: „Papi jelmondatom: »Hittel, mely a szeretet által tevékeny« (Gal 5,6), amit újmisémre választottam, de azóta is ehhez szeretnék Isten kegyelmével hű és következetes lenni. Ebben a jelmondatban, úgy érzem, minden benne van. A hit a remény és az élet egyetlen értelme a szeretet. Ennél nagyobb célja nem lehet az embernek. Mindig hittem, hogy gyengeségeim ellenére a kegyelem többre is képes. Ezt mindennap megtapasztaltam, eddigi gazdag és tartalmas életutamon. Boldog, kiegyensúlyozott papnak érzem magam, és ezért egy életen át hálás vagyok Jézusnak, aki meghívott engem.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

„Az örök világosság fényeskedjék neki! Imádkozzunk érte!” – olvasható a cikkben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments