Csillagképeskönyv: a csillagász különleges történetei

Csillagképeskönyv címmel olvashatják egy váci szerző, Gesztesi Albert könyvét az érdeklődők. „Mivel ebben a témában már több könyv is napvilágot látott, sokat gondolkoztam azon, hogy én milyen címet válasszak. Végül is a címet ezt egy figyelemfelhívónak, ugyanakkor szójátéknak tartom (csillag, csillagkép, csillagképes, képeskönyv, stb. összetételekkel)” – fogalmazott az író.

– Úgy tapasztaltam, hogy a csillagos égbolt látványa mindig megragadja az embereket, és rengeteg gondolat, kérdés merül fel bennük. A látszólag összevisszaságban található halványabb és fényesebb csillagok között nehéz eligazodni. Ennek megkönnyítésére találták ki a csillagképeket, amelyek néhány fényesebb csillag képzeletbeli összekötésével rajzolódnak ki.

Könyvem a csillagkép ábrázolások történetét próbálja bemutatni egészen az ősember barlangrajzaitól napjainkig. Abban is eltér a korábban megjelent, hasonló témájú könyvektől, hogy nem csak az inkább ismert görög-latin eredetű csillagkép mondákat, hanem például a kínai, ausztrál, indiai, óceániai, afrikai, amerikai, eszkimó, indián, stb. csillagképeket és a hozzájuk tartozó mitológiákat is feldolgoztam. A könyv második részében a ma hivatalosan számon tartott 88 csillagképet részletesen ismertetem, a történetükkel, mondáikkal együtt. Ebben a fejezetben fontosnak tartottam, hogy a nagyon kevesek által ismert, de gyönyörű szép magyar csillagmondákat, csillagmeséket is közreadjam.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Hogy mit látok, ha felnézek a csillagokra? Sokkal többet, mint az átlagemberek. És nem csak azért, mert ismerem a csillagképeket, így könnyen eligazodom közöttük, hanem mert számomra többet jelentenek. Több, mint 22 évig dolgoztam a TIT Budapesti Planetáriumában, sok évet, mint csillagász, szakelőadó. Onnan mentem nyugdíjba, azután határoztam el, hogy megírom ezt a könyvet a csillagokról – mondta Gesztesi Albert.

Néhány év megszakítással, 1975 óta él Vácon, itt születtek gyerekei, itt jártak iskolába. „Bár budapesti gyerek vagyok, nagyon szeretem ezt a várost, itt érzem otthon magam” – teszi hozzá.

A könyv a Lyra Könyvesházban is megvásárolható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments