Az Év Levéltára lett a váci: a város emlékezetének őrzői

Vác Város Levéltárának ítélte oda a 2018-as Év Levéltára díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete, az elismerést pénteken adták át a váci Madách Imre Művelődési Központban. Az elismerés az egész kollektívának szól – emelte ki Horváth M. Ferenc igazgató, akinek kollégái is vele osztoztak az ünneplésben.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, hogy a levéltárak adják az ország és a nemzet memóriáját, ezért fontos, hogy minél jobban működjenek ezek az intézmények. Rámutatott, az is cél, hogy az emberek tudják, milyen munka folyik a levéltárakban.

Az államtitkár emlékeztetett: a díjat 2012-ben alapította a Magyar Levéltárosok Egyesülete azzal a céllal, hogy a kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltárak munkáját elismerje. A rangos elismerést 2012-ben Budapest Főváros Levéltára nyerte el, majd Kalocsa után Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megye levéltára vehette át. Kiemelte: a levéltárak a nemzeti kincseinket őrzik, a legfontosabb kapaszkodóinkat a múltunk és azon keresztül a jelenünk és a jövőnk felé. Elmondta, hogy a most átadott díj fókuszában a szolgáltató levéltár koncepciója és az intézmény közönségkapcsolatai állnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Fördős Attila polgármester felidézte, hogy a város 15 évvel ezelőtt alapította a levéltárat, mert úgy gondolták, a városnak szükséges fenntartania egy saját intézményt, noha nem lenne kötelező feladata az önkormányzatnak. Akkor úgy volt, hogy a váci anyag a megyei levéltárba kerül, ezért döntött az önkormányzat úgy, hogy csatlakozik a ma mindössze négy városhoz, amely önálló levéltárat tart fenn. Külön köszönetet mondott a szakemberek szakszerű és termékeny munkájáért, hiszen számos kiadvány bizonyítja, hogy az intézményben kimagasló értékmegőrzés folyik.

A városi levéltár csapata a díjátadáson (balról jobbra): Vekker András levéltáros, Fábián Erzsébet kisegítő, Laczkó Tiborné levéltári kezelő, Vida Ákos segédlevéltáros és Horváth M. Ferenc igazgató

Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke a díj átadása kapcsán arról beszélt, hogy 2018 végén átalakították az Év Levéltára díj pályázati rendszerét. Jelenleg páros években egy kisebb levéltárat, páratlan években pedig egy nagyobb levéltárat díjaznak, az elismerésre az intézmények a tervezett rendezvények programtervével pályázhatnak. Kenyeres István elmondta: a 2018-ban öt pályázat érkezett, ezek közül választották ki a váci levéltárat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A díjazott intézmény a díjjal együtt egy keretösszeget kap – erről korábban már írtunk -, amely egyrészt a díjátadó és egyben a díjazott levéltár szakmai munkáját innovatív módon bemutató rendezvényre, másrészt egyéb pedagógiai és közművelődési programokra fordítható. A pályázatokat a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöksége által felkért szakmai zsűri bírálja el.

Ugyancsak az elismerés hangján szólt az ünnepségen Tringli István, a Váci Múzeum Egyesület elnöke. (címlapképünkön: Horváth M. Ferenc köszönte meg a rangos elismerést. Az asztalnál ülők [balról jobbra]: Kenyeres István Fekete Péter, Fördős Attila és Tringli István)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments