Ökológiai megtérésre hívott mindenkit a püspök

Rendkívül tartalmas műsorral készült szokásos évzáró hangversenyére a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa. Az egyházi évet záró Krisztus király ünnepe vasárnapján a hagyományokhoz híven Beer Miklós megyéspüspök celebrálta az este 6 órai szentmisét a dómban, a szertartás ünnepélyes keretében pedig két ősbemutatónak is részesei lehettek a jelenlévők: ekkor hangzott el először nagyközönség előtt az eucharisztikus kongresszus zeneszerzői pályázatának első díjat nyert kompozíciói közül Varga László: Magyar Mise valamint Pange lingua című műve.

A szentmisén és a hangversenyen, halálának negyvenedik évfordulója kapcsán megemlékezett a kórus Werner Alajos pap, karnagy, zeneszerzőről, az Országos Magyar Cecília Egyesület egykori központi igazgatójáról Alleluja című művének megszólaltatásával, melyet a börtönből való szabadulása után komponált.

A szentmisén a megyéspüspök homíliájában pálfordulás erejű megtérésre hívta a híveket három vonatkozásban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

„Ferenc pápa üzenetét is közvetítve ökológiai megtérésre hívok mindenkit, hiszen, Assisi Szent Ferenc szófordulatával élve Föld anyánk szenved, hozzánk kiált a teremtő Isten nevében. Nekünk keresztényeknek példát kell mutatnunk teremtett világunk megbecsülésében. És nem csupán magunkért, hanem különösképpen azokért, akik nélkülöznek. Tehát egyúttal humanitárius megtérésre szólítok mindenkit az együttérzés alapján, mert felelősséget kell vállalnunk az elesettekért, rászorulókért. Ehhez pedig fontos az eucharisztikus megtérés is, hiszen csak így megerősödve tudjuk megmutatni hitünket, azt, hogy élni akarunk az élet kenyeréből. Legyünk gyógyítói ennek a beteg világnak” – fogalmazott Beer Miklós.

A szentmise keretében lektor (felolvasó) felhatalmazást kapott Hajnal Bence, papnövendéknek beöltözött Szabó Gábor, diakónusi megbízatást kért és kapott Hugyecz Balázs és Ondi Alex.

A hangversenyen a Szent Cecília Kórussal együtt közreműködtek: a komáromi katolikus kórus, a Váci Székesegyházi Kórusiskola, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, Verbay Zsuzsa karvezető, Tóth Rita, Verbay Zsolt és Bednarik Anasztázia orgonaművészek, szólót énekelt Garamvölgyi Krisztina szoprán- és Kómár István bariton énekművész. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments