Könyvbemutató: több fotó a gumihuszárokról

A napokban Vácott is bemutatták a Győzött az igazság című, nemrégiben megjelent dokumentarista kötetet, amelynek tartalmát így foglalja össze az alcím: A Felvidék hazatérésének képes albuma. A kötet szerzője, összeállítója Babucs Zoltán hadtörténész a Vácott rendezett könyvbemutatón elmondta: most még élnek szemtanúk, akik személyesen beszámolhattak, mesélhetnek az elmondások alapján euforikus érzésektől hevített időszakról, amikor a Felvidék átmenetileg újra a magyar állam része lett, a kötet alapját az ő visszaemlékezéseik, no meg az internetes felhívás alapján a kiadó rendelkezésére bocsájtott fényképfelvételek adják.

Megtudhattuk, hogy már készül a bővített kiadás is, ugyanis a szerkesztés során és azóta olyan sok további fotót küldtek az adatközlő magánszemélyek, hogy egyszerűen szinte kötelesség folytatni a dokumentáló munkát.
Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a kötetben több olyan kép is helyet kapott, amelyeken a bevonulásban résztvevő helyi Damjanich kerékpáros század tagjai, az úgynevezett gumihuszárok szerepelnek – számol be az eseményről a városháza honlapjának tudósítója.

Fördős Attila polgármester emlékeztetett, hogy az első, majd a második világháborút lezáró békeszerződések, diktátumok példa nélküli mértékben meggyengítették, megroppantották a magyar államot, az összmagyarságot, hiszen számos országrészt elszakítottak, százezres, milliós lélekszámú nemzetrészeket kisebbségi helyzetbe kényszerítve.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

– Ez a nemzeti sorstragédia nem múló fájdalom, és a nemzeti együttélésben kulcskérdés, hogy a magyarság ezen fájdalmát megértsék a velünk együtt élő testvérnépek, az államok vezetői – fogalmazott a városvezető.

A könyvbemutatón – gitárjátékkal, dalokkal – közreműködött a kötetet jegyző erdélyi Tortoma Kiadót képviselő Demeter András, illetve az időszakot megidéző Márai szövegrészleteket olvasott fel a Fónay – HUMÁNIA – Társulat két tagja, Bálint Brigitta és Koren Gábor. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments