A kutyád azt kéri, vegyél ezúttal csendes tűzijátékot

Sok munkája volt a mentőknek, tűzoltóknak, rendőrségnek az elmúlt szilveszterkor. Többek között pirotechnikai eszközökkel összefüggő balesetekhez, kéz-, arc-, szemroncsolódásokhoz hívták őket; illetve súlyos belgyógyászati rosszullétekhez. A tűzoltók égő vagy leégett, lakhatatlanná vált házakhoz vonultak ki, például Gyomaendrődön, Szombathelyen, Budapest XVIII. kerületében, Fegyverneken. Sok kert is szénné égett. A rendőrség eljárásokat indított pirotechnikai eszközök szabálytalan használata miatt.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány kutyus, cica vagy más állat nyomorodott, vagy halt meg a tűzijátékozás következményeként. Azt viszont tudjuk, hogy a rémületében világgá rohant – és befogott –  kutyusok közül 3000-ben nem találtak azonosítót. Így ők örökre elveszítették a családjukat, szeretteiket – hívja fel a figyelmet Nádasné Budinszky Mária, a téma szakértője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Pedig  igazán nem tehetnek róla, hogy a gazdájuk felelőtlen, mégis nekik jut a szenvedés! Szerencsére egyre többen vannak, akik más élőlényeket is kímélve akarják magukat jól érezni szilveszterkor. Egyre többen választják barátaikkal együtt az úgynevezett csendes tűzijátékokat (állatbarát tűzijátékként is árulják). Így megmarad a gyönyörű látvány és sok állatnak is segítenek!

Jó hír az emberekért, állatokért aggódók számára, hogy több városban  jelentősen korlátozták  a szilveszteri tűzijátékot állatvédelmi okból, illetve a súlyos károkat okozó tűzesetek miatt, például Vácott is. Fontos tudni, hogy a petárda birtoklása és használata viszont már évek óta tiltott!

„Megdöbbenve tapasztaltam, hogy vannak, akik azt gondolják, a tűzijáték néphagyomány. Megkérdeztem az ügyben legkompetensebb intézményt, a Hagyományok Házát, ahol Vavrinecz András kérdésemre azt felelte: a tűzijáték nem tekinthető néphagyománynak Magyarországon” – mondja Nádasné Budinszky Mária.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Ráadásul a rakéták robbantásakor olyan – szervezetünket rendkívül károsító – anyagok kerülnek a levegőbe, mint például a stroncium, bárium-nitrát, arzén. Vagy a perklorátok, melyek súlyosan mérgező vegyületek; akadályozzák a pajzsmirigyet a növekedést és fejlődést serkentő hormonok termelésében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments