Hivatástisztázó, életcélkereső lelkigyakorlat a piárban

Kiemelten fontosnak tartjuk azt, hogy diákjainkat segítsük saját útjuk megtalálásában. Az októberi nagyszabású pályaorientációs konferenciánk után a végzős diákjaink két és félnapos, személyes kíséréssel támogatott hivatástisztázó lelkigyakorlaton jártak – írja összefoglalójában Kalász Ákos, a Váci Piarista Gimnázium igazgatója.

Lobmayer Imre atya sok éve szervez olyan kiscsoportos lelkigyakorlatokat, amelyek célja az, hogy számos önismereti feladat segítségével, a diákok eddigi életútjára reflektálva tisztázzák magukban a kérdést: vajon az Isten milyen életcélra, milyen feladatra hívja őket életükben. Ima, elcsöndesedés, felnőtt személyes kísérő, kiscsoportos beszélgetések segítik a munkát.

Különösen fontos ez a téma a végzősöknek, akik hamarosan a továbbtanulásuk felől döntenek. A leendő egyetem, főiskola a szakmák felé irányítják a tanulók figyelmét. Az élethivatás, az életcél azonban ennél több, mélyebb, tartósabb. Jobb ebben a kérdésben tisztábban látni, mielőtt szakmát választanak diákjaink.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Imre atya így beszélt erről: „Az életcél fogalmával Nemes Ödön jezsuita atya ismertetett meg. Az életcélt más szóval élethivatásnak is mondhatjuk. Olyan példák segítségével szeretném megvilágítani a fogalmat, amelyeket fiatalok fedeztek fel magukban életcélkereső lelkigyakorlatokon. Volt, aki azt fogalmazta meg, bárhová is kerüljön az életben, mindig a legrászorultabbaknak akar segíteni. Más azt, hogy az igazság ismeretére vezessen másokat.

A élethivatás vagy életcél a szeretet megélésének személyre szabott módja. Az élethivatás tudatossá válása az önismeret mély fokát jelenti. Az életcél megtalálása elsődleges segítő szempont lehet a pályaválasztásban: vajon én melyik pályán tudom legjobban megélni az életcélomat?

Az élethivatás tudatosulása felszabadító tapasztalat, mert az olyan dolog, amit minden körülmények között meg lehet élni. Mert szakmától függetlenül lehet például a legrászorultabbakkal törődni, vagy másokat az igazság ismeretére segíteni. Az életcél értelmet ad az életnek, és ezt senki és semmi nem veheti el diákjainktól” – hangzott el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments