Birkózó vb: nincs itt semmi mese, csak Barka Emese!

Kezdjük a napot egy kis számtannal. Az Európa Játékok győztes, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Barka Emese a hölgyek 57 kilogrammos súlycsoportjában a délelőtt folyamán megvívott három győztes mérkőzése során kis túlzással több akciópontot szerzett, mint a tíz fős férfi szabadfogású válogatott tagjai a három nap során összesen… A statisztikája: három mérkőzés, három győzelem, benne egy technikai tus, 26-6-os pontarány és ez önmagáért beszél.

Ma a még hátra lévő négy női súlycsoport képviselői is bemutatkoztak a budapesti birkózó világbajnokság ötödik napján a Papp László Budapest Sportarénában. Szőnyegre lépett a két magyar nagyágyú, a világbajnok Sastin Marianna (62 kg) és a bevezetőben már említett Barka Emese. Mindketten győzelemmel kezdtek és Barka azzal is folytatta.

Előbb francia, majd lengyel ellenfele kapitulált előtte, a második találkozóját technikai tussal nyerve. Sastin elsőre egy venezuelai hölgyet győzött le magabiztos pontaránnyal 5-2 -re, ám ezután nem bírt a nála tizennégy esztendővel fiatalabb japán Kawaival (21), így nem maradt más dolga, mint a nap hátra lévő részében szurkolni az ázsiainak, hogy jusson döntőbe, megnyitva ezzel számára a vigaszág kapuját.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eredményesen szereplés a LUPA Kupán

A másik két magyar induló Köteles Alexandra (50 kg), illetve Dénes Mercédesz (53 kg) már nem volt ilyen szerencsés, egy-egy vesztes mérkőzést követően mindketten búcsúztak a  világbajnokságtól. Csakúgy, mint a még tegnap vigaszágra került Szmolka Renáta (72), aki 1 perc 19 másodperc alatt technikai tussal szenvedett vereséget a nála jóval rutinosabb és nagyobb tudású török Tosuntól. Ezzel zárult számunkra a délelőtti program.

Az est folyamán került sor Barka Emese elődöntőjére a világranglista vezető bolgár Dudova ellen. Egy levitellel, majd „ujjtörésért” egy pont intéssel három pontos vezetést szerzett a bolgár az első menet során és a pontszerzést a másodikban is folytatta (5-0), de Emese nem ijedt meg. Egy levitel után már csak három pont volt Dudova előnye, melyhez egy újabb intéssel szerzett még egyet, így a vége 6-2, ami azt jelenti Barka Emese immár harmadszor birkózhat a világbajnoki bronzéremért. Bízzunk benne, valóban három a magyar igazság.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy évtizedes a váci kézilabdasport ifi bajnoki sikere

A 62 kilósok összecsapásán az volt a kérdés, döntőbe jut-e a japán Kawai? Kiszurkoltuk neki a győzelmet, ami azt jelenti, Sastin Marianna csütörtökön délelőtt a vigaszágon folytathatja, tehát elérhető még számára a bronzérem.

Ugye, emlékeznek még tegnapról a hősiesen küzdő, ám az utolsó mérkőzésén megsérült Németh Zsanettre? A magyar hölgy a mai nap jelentős részét egy orvosi intézményben töltötte, hogy a jeles doktorok megpróbálják mérkőzésképes állapotba hozni. Sajnos a sérülése olyan súlyos, hogy nem javasolták a szőnyegre lépést Zsanett egészségének megóvása érdekében. Az orvosi tiltás miatt tehát Németh Zsanett nem léphetett szőnyegre a bronzéremért folyó mérkőzésen, így az összesítésben ötödikként zárta a vb-t.

Csütörtökön már a kötöttfogásúak népesítik be az aréna szőnyegeit, természetesen minden súlycsoportban ott lesznek a magyarok is, közöttük a 130 kilogrammos deákvári óriással, Lám Bálinttal. Este pedig Barka Emese bronzmérkőzése zárhatja a női szakág versenyeit. (képünkön: Barka Emese) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments