Birkózó vb: Lám Bálint az első meccsén simán kiesett

Nehéz érzelmek nélkül, reálisan összefoglalni a birkózó világbajnokság nyolcadik napja délelőtti programjának eseményeit, főleg akkor, ha magyar szemüvegen át nézzük a történteket itt, a Papp László Budapest Sportarénában. Menny és pokol, hektikus szombat – röviden ennyi.

Úgy látszik, kevés szerencsénk van a vigaszági mérkőzésekkel. Mára is jutott egy még tegnapról, ám Torba Erik (60 kg) 5-3 arányban vereséget szenvedett német ellenfelétől és kiesett. Ez egyben azt is jelentette, a szombat esti bronzmérkőzéseken és döntőkben egyetlen magyar birkózó sem szerepel. Csalódás, ne is tagadjuk.

Ma a befelező három súlycsoport is megkezdte a versenyeit, köztük három magyarral, a 77 kilóban a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Tamással, a világbajnok Kiss Balázzsal (97 kg), illetve a Vácon nevelkedett, 130 kilós óriással, Lám Bálinttal.

Lőrincz nyitja a sort és amolyan bemelegítésként 1 perc 39 másodperc alatt technikai tussal legyőzi a román Mareát. Ezután Kiss Balázson a sor és ő sem okoz csalódást. Az első két pontot a kínai szerzi ugyan, de Kiss gyorsan egyenlít, majd felváltva 2-2 pontos pörgetések következnek (4-4), melynek egyike után a BVSC birkózója betusolja ellenfelét. Jó és magabiztos kezdés a 35 esztendős magyartól.

Nem sokkal ezt követően már a Vácon nevelkedett Lám Bálintot szólítják a szőnyegre, ellenfele a német Popp. Azt rögtön tegyük hozzá, hogy Kiss Balázs első, Lám második kiemeltként szerepelt a versenyen. Először a németet büntetik passzivitásért, ám a váci nem tud élni a földharc kínálta lehetőséggel, ennek ellenére – az intésnek köszönhetően – ő vezet 1-0 -ra. Popp fejjel megy előre, ezt látja az aréna több ezres közönsége, csak az a három ember nem, akinek a szankcionálás a kezében van. Marad tehát az egy nullás magyar vezetés a második menet előtt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagy sikerrel zajlott le III. Nyuszi-uszi amatőr úszóverseny

A folytatásban a magyart intik (1-1), így most a német kap lehetőséget a földharcra. Az eredmény ugyanaz, mint fordított esetben volt, azaz kihasználatlanul marad az esély. A menet felénél járunk már, amikor Lám megelégeli a tehetetlenséget és akciót indít, de a német szemfüles, négy pontért megkontrázza a kísérletet és a földre viszi Lámot (5-1).

A hátra lévő másodpercekben már nem történik semmi, maradnak a pontok mindkét versenyző neve mellett, a váci kikap egy verhető ellenféltől, egy olyan hazai világbajnokságon, ahol a sorsolása ennél jobb talán nem is lehetett volna.

Megint nincs más dolgunk, mint szurkolni, hogy Popp jusson döntőbe és élhessenek a vigaszágas remények. Nem sokáig. A következő fordulóban a német kikap az amerikai Coontól, ez pedig azt jelenti, hogy Lám Bálint mindössze egyet birkózott és máris csomagolhat, kiesett.

Lám ezt nyilatkozta a kiesést követően: „Ma is elkövettem pár hibát. Már háromszor találkoztam a némettel, de még mindig nem ismerem ki a mozdulatait. Az első menetben pedig volt egy kis bírói hátszele is… Biztos vagyok benne, hogy minden magyar birkózónak óriási pluszt ad a közönség. Köszönöm a szurkolást.”

Ismét Szöcsi, azaz Lőrincz Tamás a szőnyegen, ellenfele Litvániából érkezett. Lőrincz összeszedett és határozott, tudja mit akar és meg is valósítja azt. Most éppen azt vette a fejébe, hogy technikai tussal diadalmaskodik, ezzel a legjobb tizenhat közé jut. A gondolatot tettek is követik. Az első menetben egy fordított emelést, aztán egy pörgetést mutat be (5-0), a másodikban megfejeli egy levitellel és egy újabb pörgetéssel, ezzel elérte a célját (8-0) technikai tus. Ilyen egyszerű sportág ez a birkózás – gondolhatják sokan. Vagy mégsem?!

Máris Kiss Balázsért szurkolhatunk, hogy kövesse Lőrinczet és ő is megszerezze második győzelmét a mai napon. Ehelyett egy huszonegy másodperces rémálom szemtanúi lehetünk a szőnyegen. A bolgár Milov fondorlatos gondolatokat forgat a fejében, konkrétan, hogy villámgyorsan legyőzi világbajnokunkat. Balázs másként gondolja, akciót indít, ám Milov fölé kerekedik és máris két pont az előnye, de itt nem áll meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tereprali: Laller dobogóval nyitotta a szezont

Határozott lendülettel háromszor is megpörgeti Kisst, így máris összejön a nyolc pontos különbség, ami technikai tust jelent kötöttfogásban. A magyar szakvezetés, élén Sike András szövetségi kapitánnyal protestál és azt vitatja, Kiss Balázs a saját akciója után került hátrányos helyzetbe, tehát állásból kellett volna folytatni a küzdelmet pont, pontok nélkül. Az ítészek nem adnak helyt a reklamációnak, sőt, még egy büntetőpont is jár a bolgárnak a sikertelen videózást követően. A vége 9-0 Milovnak.

Döbbent csend üli meg a mára már szépen megtelt Papp László Budapest Sportarénát. Kiss szinte szédeleg, nem akarja, nem tudja felfogni, mi történt vele az elmúlt huszonegy másodpercben, alig talál ki az arénából. Röviddel ezt követően hír jön az öltözőből: Balázs olyan szinten összetört lelkileg, hogy orvosi segítségre volt szüksége. Később kiderül, már jobban van ez a remek sportember.

A délelőtt még tartogat egy jó hírt a számára. Az őt verő bolgár már az elődöntőben van, miután ötvennégy másodperc alatt technikai tussal legyőzte görög ellenfelét is. Ha még egy meccset nyer, Kiss Balázs vasárnap délben a vigaszágon folytathatja. Megnyeri, így tehát Balázs is érdekelt lesz a vasárnap során a vigaszágon.

Így nyilatkozott Balázs (akkor még) szomorúan: „Minden karrierben vannak meglepetések, esetemben ez a mai, amire nem tudok magyarázatot találni. Az ellenfelem egy elég fiatal birkózó volt, akit le kellett volna győznöm. A meccs után kifelé menet rosszul lettem, de ez nem fizikális probléma volt, fizikailag teljesen rendben vagyok, mentálisan sérültem a küzdelem során.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci karatesiker Hollandiában

Utolsó reménységünk, Lőrincz Tamás. Az elődöntőbe jutásért az üzbég Nalgievvel küzd. Az igazat megvallva tipikus „célbirkózást” mutat be a ceglédi világklasszis. Csak annyit ad ki magából, amennyi egy sima 3-0 -ra megnyert mérkőzéshez kell. A döntőért ázsiai ellenfél, a Dél-Koreából érkezett és remek formában lévő Kim ellenében kell megcsillogtatnia kivételes birkózótudását. Hajrá, Szöcsi!

Nem akármilyen összecsapás ez, nem akármilyen résztvevőkkel. A 2012-es londoni ötkarikás játékok döntője ismétlődik meg. Akkor a koreai Kim lett az olimpiai bajnok, de azóta eltelt hat esztendő és Lőrincz óriási formában van egész nap. Robban az aréna, amikor a magyar feltűnik kék mezben, minden tekintet a C-szőnyegre szegeződik. A mi fiunk már nyert Európa-bajnokságot, méghozzá háromszor is, de vb-t még soha, azt most akar, ám ahhoz roppant nehéz dolga lesz, mert a koreai nagyon jön.

Ennek ellenére őt küldik le először és máris nálunk az előny (1-0), de Tamás ezúttal nem tud élni a lehetőséggel, nem szerez újabb pontokat. Ez az eredmény marad a szünetre is.

A második menetben Kim kap esélyt, de nem veszi fel a szabályos helyzetet, ezért a mérkőzésvezető felállítja őket, ennek ellenére a pont jár, most tehát egy-egy, ami ebben a pillanatban még az ázsiai győzelmét jelentené. Ismét intést kap passzivitásért Kim (2-1), ám ezúttal nem lentről, hanem állásból folytatódik a csata. Lőrincz a végén még összekapar egy pontocskát, három-egy a vége nekünk.

Ismét tombol az aréna, Lőrincz Tamást ünnepli, aki vasárnap kora este az orosz Csekirkin ellen lép szőnyegre a 77 kilogrammosok világbajnoki aranyérméért. (képünkön: Lőrincz Tamás)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments