Vedd elő a cekkert, mert nagyon megdrágulnak a bolti zacskók

Nyilvánosságra hozta az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) a környezetvédelmi termékdíjak emeléséről szóló törvényjavaslatát, amely számos műanyag termék környezetvédelmi adóját emeli meg januártól. Az emelésnek már egy évvel ezelőtt is nekifutott a kormány, ám a beterjesztés után akkor még visszavonták a szigorítást. A kabinet az erősen környezetszennyező csomagolóanyagok használatát, sőt, egyes zacskók teljes betiltását tervezi – írja a Zoom.hu.

A kormány.hu-n megjelent tervezet szerint minden egyes úgynevezett “nagyon könnyű műanyag zacskó” után – amit ömlesztett áruk ideiglenes csomagolására használunk – darabonként 5 forintot, a könnyű zacskók esetében – amit pékárú és zöldség csomagolásra használnak – már 20 forintot, míg a “csíkos” bevásárlózacskó után darabonként 38 forintot kell fizetni. Eddig egy kilónyi műanyag zacskó után kellett a forgalmazónak 57 forintot fizetnie – vagyis a drágulás közel hatvanszoros, hisz eddig 8,5 fillér volt egy extra könnyű zacskó termékdíja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

A műanyag poharak, edények termékdíját is drasztikusan megemelné a javaslat: a jelenlegi kilónkénti 57 forinttal szemben 1900 forintot kell fizetnie a forgalmazónak januártól. A törvényjavaslat 1900 forintos kilónkénti termékdíjat vet ki a szívószálakra, keverőszálakra is – ugyanis ezek is nagy mennyiségben szennyezik a környezetet.

Az ITM a műanyag csomagolóanyagok teljes betiltását tervezi 2021. január elsejével.
A szaktárca szerint Magyarországon évente több mint 80 műanyag zacskót használunk el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyag hulladékok jelentős része hasznosítás helyett a lerakóba kerül, vagy még rosszabb esetben a környezetet szennyezi, a hosszú lebomlási idő miatt akár több száz évig. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments