Rosszabb állapotban van a Liget, segíteni kellene

A Mária napi búcsú igazából csak egy apropó. A Ligetet ősszel az odalátogatók biztonságának érdekében ki kell takarítani annak érdekében, hogy a megbetegedett gesztenyefákról már nyáron lehullott levelek átvizesedve, megrothadva ne okozzanak balesetet. Ehhez sok dolgos kézre van szükség. A hétvégén volt segítő bőven, de a végkövetkeztetés: a Liget nagyon rossz állapotban van.

Az iskolák, pedagógusok és a diákok ismét kitettek magukért, több mint 500-an látogattak el a Ligetbe, hogy azt szebbé tegyék. Ezért előzőleg nagyon pontosan meg kellett szervezni, hogy a rendelkezésre álló három órában mely csoportok, mit csináljanak – összegezte a tapasztalatokat a főszervező, Bíró György.

Szinte az összes általános és középiskola küldött szorgos kezeket és még az egyik középvárosi óvoda is elhozta a nagycsoportosait, akik segítettek az avar összegyűjtésében. Az összegyűjtött hulladék elszállítását a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. vállalta el, a munkák tervezésében segítséget nyújtott a szervezőknek Mezei Helga, a város főkertésze.

Voltak olyan iskolák (Boronkay, Madách, Mező), ahonnan környezetvédelmi, kertészeti szakirányon tanuló fiatalokkal jöttek, akik a fák, sövények felmérésében, metszésében is segítséget tudtak nyújtani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A programon résztvevő Mokánszky Zoltán alpolgármester a helyszínen köszönetét fejezte ki azoknak az igazgatóknak és tanároknak, akik ezt a pénteki napot szabaddá tették annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak. Voltak iskolák, amelyeknek közel öt kilométeres sétával kezdődött és ennyivel végződött a program, és mégis eljöttek dolgozni a Ligetért.

A szombati napon Kovács József, a Hétkápolna lelkésze mellett a civilek munkájával zajlott a takarítás. Ők jóval kevesebben voltak, mint a diákok, de akik eljöttek, azok a szombat délelőttjüket áldozták be a Liget ügyéért. A munka végeztével az ott lévők a terület válságos helyzetéről beszélgettek, és a megoldáson gondolkoztak. Szerencsére két képviselő, Matkovich Ilona (SZAVAD), és Kászonyi Károly (Jobbik) is jelen voltak, akik remélhetőleg továbbítják a lesújtó helyzetről kialakult véleményeket.

A Liget megoldásra váró problémái

Az egyik nagy probléma, hogy a tavat tápláló forrásoknak a magas vízszint miatt befulladtak a kifolyó szakaszaiknál, amit teljesen benőttek a vízinövények. Csökkenteni kellene a víz szintjét és megtisztítani a források kifolyásának területét.

A másik nagy baj, hogy a Ligeti tó vizén szembetűnő a habzó, bűzlő réteg, ami az eutrophizációra, a víz rothadására utal, melynek oka feltehetőleg az oda betelepített halak túlzott mennyisége, a túlzott etetése, ami miatt csökken a víz oxigéntartalma. Csökkenteni kellene a halak telepítésének évenkénti mennyiségét ahhoz, hogy a víz lélegzethez jusson és megálljon a rothadása.

Ugyancsak észrevehető, hogy a templom környéki gesztenyefák az önkormányzat évenkénti többszöri permetezése ellenére betegek és leveleik hamar elhalnak, lehullnak. Hathatósabb védekezésre lenne szükség.

A stációk környéki, 80 év körüli japánakácok kiöregedtek és több éves program keretében azokat újra kellene telepíteni, nem biztos, hogy a mostani tájidegen faj pótlásával. Sajnos úgy tűnik, hogy sem az öreg fák ifjítása, sem a csemeték ültetése – amiket kitördeltek a vandálok – nem járt sikerrel.

A Liget és a 2-es út mellett kialakított biofal bokrai elvadultak, azokat ritkítani, alakítani kellene.

A viharok által kicsavart platánokat pótolni kellene, annak érdekben, hogy az idelátogatók 20 év múlva is valódi ligetben és ne elvadult területen sétálhassanak.

A sétányokat az ott rodeózók tönkretették autóikkal, így a misére érkező, nehezen mozgó híveknek nehéz a templom megközelítése esős időben.

A futóknak, sétálni vágyóknak számítaniuk kell a kiöregedett fákról fenyegető száraz ágak leszakadásával, melyek egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Sajnos a súlyos problémákat a diákok és a civilek nem tudják megoldani, sőt sem az egyháznak, sem a városnak nem áll rendelkezésére annyi pénz, ami elegendő lehetne a probléma megoldására. A Liget felújításának tervét, pályázatát a Szent István Egyetem tájépítész kara évekkel ezelőtt elkészítette és évente megújítja az adott problémák felülvizsgálatával. Jelenleg azonban nincsenek olyan pályázati lehetőségek, melyek a Liget ügyét befogadnák.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

„Városi összefogásra, pályázati lehetőségre lenne szükség. Ha ezt közösen nem találjuk meg, évek múlva egy elvadult, és a város lakóitól elkerített, veszélyes területet találunk. Én még bízom bennünk, váciakban, hogy összefogunk és megoldjuk” – vélekedik Bíró György. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments