Irodalmi szalon: csodavárat építünk szóból és zenéből

Hamarosan megkezdődik a Váci irodalmi Szalon újabb szezonja. A kezdetek óta nagyon népszerű, többnyire teltházas rendezvényeket lebonyolító civil kezdeményezés ezúttal is vonzó találkozásokat tervez népszerű emberekkel. A készülődésről Matkovich Ilona, a Váci Irodalmi Szalon házigazdája tájékoztatta a Váci Napló olvasóit.

„Elmondhatom, szinte a semmiből jutottunk el idáig. A Váci Irodalmi Szalon egy szeretetből, ötletből, elszántságból készült csodavár, amelyet hat éve építünk egyre magasabbra: a műsorcsinálók és a közönség. Napokig kitart az öröm, amit a zsúfolásig telt terembe lépve érzek a mosolygó, várakozással teli arcok láttán, belém vésődik az együttlélegzés a fellépővel, a kacagás, a könnyezés, a megrendülés, hogy másfél órára kilépünk a hétköznapok egyformaságából.

Évekig érlelődött bennem a gondolat, hívjunk meg népszerű írókat, zenészeket, és csináljunk Vácon egy olyan műsort, amelyben kiderül, hogy a művész is hús-vér ember. Emlékszem, Parti Nagy Lajost, akit személyesen ismertem, kérdeztem először, eljönne-e egy ilyen műsorba, ahol a műsorvezető még nem beszélgetett közönség előtt írókkal és fizetni is alig tud valamit, talán az útiköltséget. És ő eljött, és vitte a hírt, hogy remekül érezte magát Vácon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Aztán érkeztek a többiek, szinte mindenki elfogadta az invitálást, és hozták magukkal a tudásukat és a mesélő kedvüket. Emlékszem, Esterházy Pétertől tartottam, előtte sosem találkoztunk, viszont láttam az interneten, hogy szűkszavúan válaszol a kérdésekre, ezért én rengeteget felírtam, hogy biztosan kitöltsük az időt. Erre az első tíz percben annyira „összejött” a közönséggel, hogy másfél órában végigmesélte az Esterházy család több száz évre visszanyúló történetét.

Hadd ejtsek szót a többiekről is, akik úgymond a színfalak mögött teszik a dolgukat. Társam, Chovanecz-Molnár Éva és a SZAVAD Egyesület tagjai a motorja az egész vállalkozásnak, de ha kértem segítséget váci vállalkozóktól, cégektől, általában igenlő választ kaptam. Miután kinőttük az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskolát, a Piarista Gimnázium nagy szeretettel befogadta a programunkat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A madáchos és boronkays tanárok és diákok több évadban kisfilmet készítettek számunkra az aktuális vendégről, amelyet a beszélgetés előtt bemutattunk. Mindig gondot fordítottunk rá, hogy teret adjunk a helyiek tehetségének, képzelőerejének. A beszélgetések előtt váci zenészek és énekesek lépnek fel, a Váci Irodalmi Szalon Facebook oldalát arra is használjuk, hogy más programokat, például váci költőket, vagy színházi produkciókat népszerűsítsünk.

Egyre többen jönnek a környező településekről is az irodalmat, zenét kedvelők, mi pedig évről-évre próbáljuk bővíteni a kínálatot. Idén Morcsányi Gézával, az Oscar díjra jelölt Testről és lélekről című film férfi főszereplőjével kezdünk, aztán – kivételesen egy csütörtök este – érkezik Dés László, akivel a Pál utcai fiúk musicaljének sikeréről is beszélgetek. Vendég lesz Süveg Márk Saiid, Akkezdet phiai tagja, Kemény István költő és Ugron Zsolna, akit arról is kérdezek majd, milyen úrilánynak lenni Erdélyben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Közkívánatra Cseh Tamás koncerttel kedveskedünk a közönségnek, amelyen Pápay Eszter és Sógor Zsuzsanna váci költő is szerepel. Karácsonyváróként Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter főszereplésével a Csillagkeresők című zenés irodalmi esttel készülünk.

Amikor a két művész elvállalta a felkérést, annyira fellelkesültem, hogy írtam nekik egy novellát, ez lesz a műsor záró száma. Jöjjenek és töltsenek velünk hét estét októbertől áprilisig!” – invitálja a közönséget Matkovich Ilona.

A részletes program itt nézhető meg. (képünkön: Borbély Alexandra és Morcsányi Géza, a Testről és lélekről című film főszereplői)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments