A váci börtön Zserbó kutyusa már tanulja a kábítószerkeresést

Három napon át ad otthont a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a kutyavezetők és szolgálati kutyák VIII. országos versenyének. Mától egészen és csütörtök délutánig a szolgálati ebek különböző kategóriákban mérettetik meg magukat. A magyar büntetés-végrehajtás legfiatalabb tagja a Váci Fegyház és Börtönben szolgálatot teljesítő Zserbó kutya, akit néhány hetes kora óta kábítószer keresésére képeznek.

Az őrző-védő kutyák jelenléte rendkívül fontos a büntetés-végrehajtási intézetekben a biztonság érdekében, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzési és felderítési tevékenység során a kábítószer-kereső és nyomkövető kutyák munkája is. A büntetés-végrehajtás még tavaly indította el a „kölyökkutya programot”, amely keretében a feladatra alkalmas kölyökkutyákból kábítószer-kereső és nyomkövető szolgálati ebeket képeznek.

A bv. kábítószer-kereső kutyái egyre több tiltott tárgy felkutatására alkalmasak, többek között az új pszichoaktív anyagok szagát is felismerik és jelzik, de elindult a mobiltelefonok eredményes felkutatását szolgáló speciális képzésük is. A szolgálati kutyák kiemelt szerepet kaptak a BvOP múlt heti összehangolt műveletében is, amely során az ország eddigi legnagyobb biztonsági vizsgálatát hajtotta végre a büntetés-végrehajtás egy időben az ország valamennyi börtönében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

Az elmúlt évek hagyományait követve, az együttműködés javítása, a szakmai színvonal emelése érdekében a visegrádi négyek tagországai mellett a versenyre meghívást kaptak a rendőrség, a TEK, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Honvédség csapatai.

A versenyen a kutyavezetők elméleti és gyakorlati tudása mellett a kutyák és vezetőik fizikai állóképessége is felmérésre kerül, hiszen a szolgálat ellátása során ez is szorosan kapcsolódik a magas szakmai színvonalú munka elvégzéséhez. Az elmélet tesztlapon feltett kérdésekből, a fizikai-ügyességi verseny pedig a kutyákkal együtt, akadálypályán történik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments