Szombatig marad a hőség: pusztulnak a halak, romlik az atomerőmű hatásfoka

A tartós hőség miatt az egész országban első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. Az MTI-hez szerda reggel eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapesten, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében másodfokú a figyelmeztetés, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Az ország többi megyéjében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 32 és 36 fok között, késő este 22-29 fok között alakul.

A szakemberek előrejelzése szerint a hőség térségünkben csak szombatra mérséklődik, akkor pár fokkal csökken a napi átlaghőmérséklet.

A forróságnak Európa-szerte súlyos következményei vannak. Tömegével pusztulnak például a Rajnában a halak Svájcnál a hőség miatt: több mint egy tonna elpusztult pénzes pért fogtak ki az ország északi részén lévő Schaffhausen kantonnál. A víz hőmérséklete 27 Celsius-fok fölé emelkedett, amely elviselhetetlen a lazacfélék családjába tartozó, a hideget kedvelő Thymallus thymallus számára. A leginkább érintett terület a Rajna-vízesés és a Bodeni-tó közötti szakasz. A partvidéki kantonok hatóságai csak remélik, hogy a hőmérséklet nem éri el a 2003-as rekordot, amikor a pénzespér-populáció közel 90 százaléka elpusztult.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Emeletes motorvonat: a vezérigazgató üzent a váciaknak

Bozóttűz keletkezett a németországi Köln közelében kedden egy vasútvonal mentén, a lángok lakott területre is átcsaptak, legkevesebb 12 ember megsérült. A tűz a Siegburg nevű településnél keletkezett a Köln és Frankfurt között közlekedő InterCity Express (ICE) járatok vonala mentén. Az aljnövényzet valószínűleg egy szikra miatt gyulladt ki. A lángok a szárazság és a hőség miatt gyorsan tovaterjedtek lakóházakra.

Az elmúlt napok meleg időjárása miatt emelkedik a Duna vizének hőmérséklete, ami rontja a paksi atomerőmű kondenzátorainak hatásfokát – közölte honlapján az atomerőmű kedden. Azt írták: a blokkok frissvíz-hűtésűek, a Dunából kiemelt víz közvetlenül hűti a turbinák kondenzátorait. A folyóvíz hőmérsékletének emelkedésével romlik a blokkok termikus hatásfoka, és ennek következtében csökken az erőmű által termelt villamosenergia mennyisége.

A Duna vizének kiugróan magas hőmérséklete esetén átmenetileg előfordulhat a blokkok teljesítményének további csökkentése is – jegyezték meg. A közlemény szerint ugyanakkor a Duna melegedése miatt nem merült fel a blokkok leállítása, az atomerőmű a kánikulában is biztonságosan üzemel. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Hagyományőrző kézilabdás randevú a Shrek sörözőben

 

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!