Elveszett kutyákat juttathat vissza a váci benzinkúton lévő leolvasó

Az elkóborolt kutyák hazajutásának elősegítésére kutyachip leolvasót helyeztek ki az ország több benzinkútjához. Vácon a Diadal téri MOL kúton lehet elkérni az eszközt, mely egy másodperc alatt leolvassa az állatba ültetett mikrochipet, a töltőállomás dolgozói pedig a számsor alapján –önkéntes állatorvosok bevonásával – segítenek kideríteni, honnan szökött meg a kutya.

A témát feldolgozó városi televízió szerint a Vigyél Haza Alapítvány és a MOL közös projektjének köszönhetően már több száz házikedvenc jutott haza épségben.

Tűzijáték, vihar, kíváncsiság, vagy unalom. Ezek a legfőbb okok, ami miatt egy kutya megszökik otthonról. A gazda nélkül pedig egy háziállat teljesen kiszolgáltatottá válik, és könnyen lehet, hogy segítség nélkül sosem jut haza.

Remzső Monika váci kutyatartó a televíziónak nyilatkozva elmondta: jó kezdeményezés, hogy már a benzinkúton is kaphatnak segítséget azok, akik kutyust találnak és szeretnék visszajuttatni a gazdájuknak. „Szerencsés esetben a chiphez tartozik telefonszám, fölhívják a gazdát, és ez a legrövidebb útja annak, hogy a kutya visszakerüljön a saját gazdájához” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A benzinkúton található leolvasót a shopban lehet elkérni, az ott dolgozók pedig készségesen segítenek a használatában is, majd felhívják a velük kapcsolatban álló állatorvosok egyikét, aki meg tudja nézni a kamara adatbázisában a chipszámhoz tartozó címet és telefonszámot.

A három kutyát tartó váci állatbarát arra is felhívta az ES tv híradójának figyelmét, hogy a gazdiknak célszerű ellenőrizni, hogy a chiphez rögzített adataik aktuálisak-e. S persze az is megtörténhet, hogy a beültetett kis elektronikus szerkezet meghibásodik.

A chipben tárolt számhoz tartozó adatokat interneten is meg tudják nézni a gazdik, ehhez a petvetdata.hu oldalra kell felmenni. Amennyiben az adatbázis elavult információkat tartalmaz a házi kedvencünkről, akkor az állatorvost kell megkérni a frissítésre. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments