A tisztább vízben ismét megtelepedtek a dunavirágok, most rajzanak

Elkezdődött, sőt meglehet, hamarosan véget is ér a Duna-virágzás. A Tisza-virágzáshoz hasonló jelenség meglehetősen ritka a váci szakaszon, de több olvasónk is jelezte, hogy tanúja volt a különleges természeti jelenségnek.

Csaknem négy évtized után az elmúlt években újra megjelent és idén is tömegesen rajzik a tiszavirághoz hasonló dunavirág, amely a kutatók szerint valószínűleg a vízszennyezés miatt pusztult ki Magyarország legnagyobb folyójából. Mivel az utóbbi esztendőkben jelentősen javult a Duna vizének minősége, 2012-ben a dunavirág újra tömegesen rajzott a magyar Duna-szakasz számos helyszínén, azóta pedig minden évben megfigyelhető a látványos folyamat, mely azt erősíti, hogy a dunavirág újra megtelepedett a folyóban.

Korábban már mi is beszámoltunk erről a látványos jelenségről.  Kriska György, az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa, az ELTE TTK Biológiai Intézetének adjunktusa munkatársaival Tahitótfalu mellett 2013. augusztus 19-én figyelte meg a tömegrajzást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A tetőre építenek sportpályát a Karolina iskolában

A dunavirág a kérészek csoportjába tartozik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!