Immár Sződliget új testvértelepülése a lettországi Rūjiena

A tisztán uniós pályázati forrásból megvalósult Európa-napok keretében július 27-én ünnepélyes keretek között írták alá azt a szerződést, amely kimondja: Sződliget és a lettországi Rūjiena ezentúl testvértelepülési keretek között szélesíti ki kapcsolatait.

A sződligeti Európa-napok kiváló alkalmat teremtett arra, hogy kölcsönös előnyök mentén a két település határozott lépést tegyen az együttműködés elmélyítésére. Ezt hangsúlyozta a vendéglátó Sződliget polgármestere is a szerződéskötés aláírására szervezett ünnepség bevezetőjében. Juhász Béla kiemelte továbbá, hogy meggyőződése: a dinamikusan fejlődő Sződliget polgárainak a jövőben a gyakorlatban is sokat jelenthet ez a kapcsolat.

Az aláíráson jelen volt Lettország magyarországi nagykövete is. Vilmars Henins beszédében részletesen kitért hazája és a magyar nép az élet számos területén tapasztalható, kiváló együttműködésére. Elmondta: a kitűnő politika viszony mellett a művészet megannyi ágában van jelen az a kapcsolatrendszer, amely a mindkét fél számára előnyöket jelent. A nagykövet felhívta a figyelmet olyan aktuális eseményekre is, melyek jól példázzák a két nép egymás tiszteletét kifejező együttműködését. Egyben reményét fejezte ki, hogy a most megszülető testvértelepülési szerződés konkrét eredményeket hoz nem csak Sződliget és Rūjiena polgárai számára, hanem a magyar és a lett nép barátságának elmélyítésében is fontos szerepet fog betölteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A folytatásban Guntis Gladkins, a testvértelepülés polgármestere szólt azon meggyőződéséről, hogy a létrejövő közös programok és projektek a saját települése mellett Sződliget számára is hasznosak lesznek. Örömét fejezte ki, hogy aláírhatja a partnerségi viszonyt szentesítő okmányt, amely tartalmazza: mindkét település elősegíti és támogatja az önkormányzatok és más közigazgatási, gazdasági és érdekképviseleti szervek között az együttműködés azon formáit, amelyek az oktatás, a kultúra és a sport területét ölelik fel.

Ezt követően Sződliget és Rūjiena polgármestere aláírta a határozatlan időre szóló kapcsolatrendszert szentesítő dokumentumokat, majd a vendégek több ajándékkal kedveskedtek és átadták a sződligetiek részére a városukba szóló viszontlátogatás meghívóját.

 

Bemutatjuk Sződliget új testvértelepülését

A lettországi Rūjiena városa az észt határtól 15 km-re fekszik. Nevét folyójáról, a Rūjáról kapta. A település magja a Livóniai Kardtestérek XIII. században épített lovagvárának falai alatt alakult ki a XIV. században. A várat és a települést is 1560-ban a livóniai háború idején az orosz csapatok teljesen lerombolták. Az elnéptelenedett település lakói csak lassan települtek vissza. A lett nép történelmének fontos eleme, hogy 1807-ben itt nyomtatták ki az első lett népdalgyűjteményt. A település hivatalosan 1920-ban vált várossá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Jelenlegi területe közel 8 négyzetkilométer, lakossága megközelíti a háromezret. Az eddigi olasz, orosz, német, japán és svéd testvérvárosai mellé most a hazánkat képviselő Sződliget is csatlakozott. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments