Gyógyulást ígértek, helyette pénzt csaltak ki

A Ráckevei Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat hét személlyel szemben, akik termékbemutatókon egészségügyi szakembereknek adták ki magukat és gyógyászati segédeszközöket adtak el áron felül.Több mint 350 embert csaptak be országszerte, váciak is lehetnek köztük.

A bűnügy egyik vádlottja, egy férfi 2015 februárjában olyan céget hozott létre, ami termékbemutatók szervezésével foglalkozott. A férfi beszerzett egy 40.000 forint értékű talpmasszírozó gépet, egy 10.000 forint értékű szemmasszírozót, és egy akupresszúrás matracot.

Központi Gyógyszertár Vác

A társaság tatai irodájában működött a cég call centere. A férfi az itt dolgozóknak átadott egy olyan szoftvert, amely a lehetséges vevők adatbázisát tartalmazta, az egész országra kiterjedő,  településenként csoportosított adatokkal. A vádlott jelölte ki, hogy melyik napon melyik városban, faluban kell megszervezni a termékbemutatót. A telefonos meghívó ultrahangos ízületi állapot-felmérésre szólt.

Az ország különböző pontjain, éttermekben, szállodákban, művelődéi házakban megtartott  termékbemutatókra jellemzően idős, különböző betegségekkel küzdő emberek érkeztek. A férfi társai, a bűnügy további vádlottja ott azt sugallták, hogy egészségügyi szakemberek, orvosok, mentősök. Hőkamerával és vérnyomásmérővel az asszisztensként jelenlévő vádlottak mímelt egészségügyi állapot-felmérést végeztek, melynek leletéből rendszerint lesújtó eredményt közöltek. A meghívottak az értékesítésre szánt termékeket ki is próbálhatták.

Ha a vendégek úgy döntöttek, hogy megvásárolják a gyógyászati segédeszközöket, a vádlottak alkudozni kezdtek az árról. Céljuk az volt, hogy a kérhető, lehető legmagasabb összeget fizettessék meg. Részletfizetést engedtek, kölcsönt szerveztek, a vevőket akár hazáig vagy a bankautomatáig is elkísérték a pénzért. Az ügyletről szerződést kötöttek, jótállási jegyet adtak.

A vevők pár ezer forinttól 1.000.000 forintig terjedő összegeket fizettek a termékekért. Az értékesített termékeket sok esetben át sem adták a vevőknek. Az átadott termékek az ígért hatást nem gyakorolták. Sok esetben a sértettek utólag derítették ki, hogy a megvásárolt termék valójában egy lényegesen  kisebb értékű gyógyászati segédeszköz.

A vádlottak 2015 februárjától szeptemberig 150 termékbemutatót tartottak, melyek során 369 embert csaptak be. A Ráckevei Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a férfit és társait. (képünk illusztráció) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments