Rendelet alapján büntetik a zöldterületen parkolást

Többen is fordultak a váci önkormányzathoz azzal a kérelemmel, hogy a hivatal törölje a zöld területen történő parkolás miatt kiszabott bírságot. A közterület-ellenőrök ugyanis azért büntettek meg gépjárműtulajdonosokat, mert füves területen álltak le az autóikkal, ezt pedig a helyi rendelet bünteti.

A polgármester ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóján elhangzott: az önkormányzat jogszerűen jár el a közigazgatási bírság kiszabása során, ám van arra lehetőség, hogy a hivatal kivonja a zöldterület besorolás alól a kérdéses területet, ami lehetővé tenné a szabad parkolást – tudósít a városi televízió.

Központi Gyógyszertár Vác

Bár KRESZ-tábla nem tiltja a parkolást, vagy a várakozást, az adott területen mégsem lehet a zöldfelületre felállni a gépjárművel, azt ugyanis egy helyi rendelet bírsággal sújtja. Sokan nem ismerik az előírást, ami azonban nem menti fel a szabálysértőket a kihágás megfizetésétől. Legutóbb négyen fordultak az önkormányzathoz azzal a kérelemmel, hogy mentsék fel őket a kiszabott pénzbírság alól, de a zárt ülésen a képviselők végül jogszerűnek találták az eljárást.

„A közterület-felügyelők büntettek olyan gépjárműveket, amelyek zöldövezetben, zöldfelületen parkoltak. A jelenlegi rendeletünk alapján nem lehet ez alól kivételt tenni, ebből kifolyólag a bírság kiszabása az jogszerű. Ugyanakkor szeretném elmondani és a lakosság figyelmét felhívni, hogy kezdeményezhetik bizonyos zöld felületeknek az átminősítését, erre már volt példa, és abban az esetben, hogyha a szakbizottság és a testület ezt jóváhagyja, akkor ott ki lehet alakítani kőszórással egy parkolási lehetőséget. Amíg azonban ez nem alakul ki, önkényesnek mondható a zöldfelületi parkolás” – fogalmazott a polgármester.

Tulajdonképpen ez a szabály vonatkozna a MÁV területe alá tartozó feketeparkolóra is, ahol az autósok már a zöldterületen, vagy az egykori zöldterületen kénytelenek letenni az autót a helyhiány miatt. A gépjárművek tömegesen állnak ott nap, mint nap, ezért azonban – ahogy a polgármester elmondta – a közterületesek nem szabnak ki bírságot. A rendezetlen állapot miatt többen kezdeményezték már az önkormányzatnál a feketeparkolók rendbetételét, de mivel a terület MÁV tulajdon, egyelőre nem kezdett ott munkát a hivatal.

Kiderült: ezzel kapcsolatban már a főmérnökség tárgyalásokat folytatott a MÁV illetékesével, ám nincs nagy hajlandóság, hogy ezt a területet átadják a városnak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments