Önkéntes külföldi tanárok adnak órát a váci mezőben

Az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ (FM KASZK) négy iskolája 2013 óta fogad az AIESEC program keretében olyan önkénteseket, akik az idegen nyelvoktatást színesítik tanórai keretek között. Az első megkeresés a váci Táncsics Mihály iskolába érkezett 2013-ban, és a tapasztalatok azt mutatták, hogy a diákok nyitottak, érdeklődőek a program iránt, így az együttműködést már mind a négy iskolával együtt folytatták.

Az FM KASZK négy tagintézményében szakgimnáziumi és szakközépiskola képzés folyik. Budapesten a Varga Márton tagintézményben földmérést, parképítést, kertészetet, a Bercsényi Miklós iskolában élelmiszeripart és környezetvédelmet tanulhatnak a diákok. Vácon, a Táncsics Mihály iskolában gazdákat, lovászokat, mezőgazdasági technikusokat képeznek, Piliscsabán pedig a Dr. Szepesi László iskolában erdészeti és gépészeti képzés folyik.

Központi Gyógyszertár Vác

Az AIESEC egy nemzetközi szakmai gyakorlatokat és önkéntes munkákat koordináló szervezet, ezen belül is a Budapesti Műszaki Egyetemen működő csoport az, akik középiskolai tanításra közvetítenek gyakornokokat. Az FM KASZK iskoláiba 2013 óta összesen 23 egyetemista hallgató érkezett már a világ minden tájáról, például Brazíliából, Oroszországból, Kínából, Grúziából, Indonéziából, Tunéziából, de gyakran jönnek közelebbi európai országokból, mint Görögország, Olaszország, Portugália, Csehország.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A programnak az iskola több előnyét is élvezi. Egyrészt a saját diákjaik fejleszthetik idegen nyelvű kommunikációs készségeiket, másrészt olyan távoli kultúrákat ismerhetnek meg, amiket normál esetben csak a könyvekből, internetről tapasztalhatnának. A tanárok számára a külföldről érkező önkéntesek tarthatnak délutáni foglalkozásokat, így az ő kommunikációs készségeik is fejlődnek, amire nagy szükség is van, hiszen az FM KASZK iskolái rengeteg nemzetközi programban vesznek részt az Erasmus+ program keretében.

Az önkéntesek általában először járnak Magyarországon, így számukra egy új kultúra megismerése, a diákokon és tanárokon keresztül a magyar emberek gondolkodásmódja, értékrendje is megtapasztalható.

„Eddig egyetlen kivétellel eddig csak jó tapasztalataink voltak. Az érkezés mindig egy kicsit nehezebb, amikor az intézményvezetőknek az önkéntes órarendjét ki kell alakítani és leegyeztetni, mikor melyik pedagógus órájára megy be tanítani, de a kezdeti nehézségek után a tanárokat tudják tehermentesíteni is a gyakornokok. A diákok nyitottak, érdeklődőek és nagyon fontos, hogy a kommunikáció csak angolul történhet. Sokszor hívják meg magukhoz az önkénteseket hétvégére, vagy szerveznek nekik egyéb szabadidős programot. Mivel más vallású, kultúrájú országokból érkeznek, fontos, hogy így nemcsak az idegen nyelvtudásuk, de interkulturális ismereteik is bővülnek” – mondja az FM KASZK nemzetközi koordinátora, Tóth Judit Emma.

Az önkéntesek egy előválogatáson és interjún esnek át, amit az AIESEC szervez, így az intézményhez beérkező önéletrajzok, és mostanában egyre több videós bemutatkozó már átesik egy ellenőrzésen. A jelentkezést követően az egyes iskolák jóváhagyják a jelentkezőt, majd közösen egyeztetnek az iskolavezetők és a nemzetközi koordinátor, hogy a négy iskola közül melyik lenne a gyakornok számára a legalkalmasabb. Mivel két budapesti, egy piliscsabai és egy váci tagintézmény tartozik a szakképző központhoz, a gyakornokok prioritásait igyekeznek szem előtt tartani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Az iskolák 14 éve vesznek részt az Erasmus+ (korábban Leonardo da Vinci) programban, így azok a tanárok, akik diákcsoportokat kísérnek külföldre, kiesnek a tanításból pár hétre a szorgalmi időszak alatt, a helyettesítés pedig emellett is egy folyamatosan megoldandó feladat.

„A fő célunk az lenne, hogy jobban tudjuk időzíteni a gyakornokok érkezését és amikor a kísérő tanárok külföldön vannak, a gyakornokok tehermentesítsék a helyettesítő kollégákat. A vizsgaidőszakok és a vízum ügyintézés azonban sokszor keresztbe húzza a számításokat, de igyekszünk a lehető legoptimálisabb időszakokra keresni az önkénteseket” – Tóth Judit Emma.

Az iskola nemzetköziesítési tervének is fontos része az AIESEC program, folyamatosan próbálnak minél több gyakornokot alkalmazni. Az ide érkező fiataloknak az intézmény szállást, napi háromszori étkezést és internetet biztosít a hat hetes gyakorlat alatt. Az önkéntesekkel rendszerint interjú is készül ami az iskola Facebook oldalán vagy a nemzetközi hírlevélben jelenik meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments