Három vonat a halálba – a holokausztra emlékeztek

Megemlékezést tartottak a váci és a tágabb régió zsidósága deportálásának hetvennegyedik évfordulóján a zsinagógában a Váci Zsidó Hitközség, Vác Város Önkormányzata és a Váci Közéleti Egyesület szervezésében. A rendezvényen megjelent Yossi Amrani, Izrael állam budapesti nagykövete is (képünkön).

1944-ben került sor Vácott a gettó kialakítására, a területen, amely magában foglalta a megemlékezésnek is helyszínül szolgáló zsinagógát is, több ezer embert zsúfoltak össze rendkívül rossz körülmények között. Nem sokkal később előbb Monorra, majd onnan vonaton Auschwitzba szállították három szerelvénnyel a váci gettó kényszerű lakót. Közülük csak néhány szerencsés élte túl a gázkamrákat.

Központi Gyógyszertár Vác

A holokausztra, az átélt borzalmakra, a történelem e szégyenletes időszakának tanulságaira és az utókor felelősségére emlékeztek a felszólalók is. Fördős Attila polgármester azt emelte ki, hogy a város történetében fontos szerepet töltöttek be a zsidó vallású emberek. Turai János, a Váci zsidó Hitközség elnöke  azokra a váciakra is emlékezett, akik túlélőként a mai Izrael területén vettek részt az ország felépítésében. És azokra a kevesekre, akik életüket is kockáztatva mentették zsidó embertársaikat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Yossi Amrani nagykövet a ma élők felelősségére emlékeztetett és arra hívta fel a figyelmet, hogy az antiszemitizmus még ma is jelen van a világban. Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetője azt mondta: az antiszemitizmus nem a zsidó törvényekkel kezdődött hazánkban.

A megemlékezésen imát mondott Róna Tamás főrabbi és Nógrádi Gergely főkántor. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments