Egyre több a patkány, kezdjük el az irtásukat

Az elmúlt hónapokban több panaszbejelentés érkezett a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályához, melyek szerint Vác több részén elszaporodtak a rágcsálók, jellemzően a patkányok. A magántulajdonban lévő ingatlanokon a patkányirtás elvégzése az ingatlan tulajdonosának feladata, de ezen kötelezettségüknek sok esetben nem tesznek eleget.

A problémás ingatlanok környezetében rendszerint tapasztalható gondozatlan, gazos terület, valamint lomok, hulladékok felhalmozása, melyek a rágcsálók számára ideális búvóhelyül szolgálhatnak. „Mivel a lakosság körében nagyfokú tájékozatlanságot tapasztalunk, ezért a rágcsálók elszaporodásának megakadályozására a legfontosabb intézkedéseket az alábbiakban foglaljuk össze” – írják a városháza honlapján megjelent közleményben.

Központi Gyógyszertár Vác

A megelőzés során olyan körülményeket szükséges kialakítani, melyek a behatolást megnehezítik, vagy ha mégis bekerültek, megtelepedésüket és elszaporodásukat meggátolják. Ennek módszerei a hulladék, ételmaradék és házi szemét gyűjtésének, tárolásának megfelelő módja (zárt, hézagmentes szemétgyűjtő tartály), valamint azok folyamatos elszállítása és a tisztaság biztosítása, mert ezek a patkányok életfeltételeit rontják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A fészkelésre alkalmas zugok megszüntetése, a fellelhető patkány- és egérlyukak betömése, az épületek környékén található lom, törmelék, téglarakás, fa- és építőanyagok, széna- vagy szalmakazlak elszállítása, vagy megszüntetése, egerek esetében a fészkelő helyek zavarása, bolygatása ugyancsak életfeltételeiket rontó tényező.

A védekezésre elsősorban vegyi módszerek használhatóak, melyek zárt rendszerben lévő szabadforgalmú készítmények. A mérgezett csalétket a patkányfészek kijáratához, vonulási útjaikra célszerű kihelyezni. A mérgezett csalétek biztonságos lakossági felhasználását már lezárt etetőtálcában, zárt tasakban elhelyezett szerforma könnyíti meg. Arra kell törekedni, hogy a csalétekhez a rágcsáló elegendő mennyiségben hozzáférjen, ezt az elfogyasztott csalétek pótlása biztosítja.

A csalétek fogyását 3-7 naponta ellenőrizni kell és mindaddig friss csalétekkel pótolni, amíg a fogyasztás meg nem szűnik. (Egy-egy etetőhely csalétekigénye mintegy 0,5 kg, de erős fertőzöttség esetén a 4-6 kg-ot is elérheti.)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Amennyiben a magánszemély rágcsálók megjelenését tapasztalja, javasoljuk egyénileg az irtás elvégeztetését, illetve a patkányméreg kihelyezését, de a népegészségügyi osztály munkatársai is tájékoztatást tudnak adni az egészségügyi gázmesterek, rágcsálóirtó szakemberek elérhetőségéről. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments