Váci ingatlanpiac: a 300 ezer forintos lélektani határ

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az ingatlaneladások területén bekövetkező áremelkedéseket a Vácon kínált lakhatást biztosító épületek piaca tökéletesen reflektálja. 2015 óta a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára, viszonylagosan évenként hasonló mértékkel, 47 százalékkal növekedett 2017-tel bezárólag. A tavalyi esztendő során a városban található lakóingatlanok átlagos ára négyzetméterenként 282 ezer forintról 310 ezer forintra emelkedett.

A Vácon található lakóingatlanok különböző típusai kollektívan és külön-külön is tükrözik az országos tendenciát. A panellakások piacának statisztikái nyújtják a legelképesztőbb példát, ahol három év alatt majdhogynem megduplázódott az átlagos négyzetméterenkénti forintösszeg. 2017-ben 38 százalékos árnövekedés következett be az eladott panellakások szegmensében. (Diagramunkon: a Vácon eladásra kínált lakóingatlanok négyzetméterárainak alakulása 2017-ben.)

Az áremelkedések a téglalakásokat sem kímélték, 377 ezer forinttal zárta azok piaca a tavalyi évet a januári 327 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagos árakhoz képest. A családi házak értékei is növekedtek, ellenben 2017-ben csupán 4 ezer forinttal változtak azok átlagos árai négyzetméterenként.
2017 vetületében a főváros mutatta a legkirívóbb árnövekedést a környéken, mely természetesen a Váchoz közeli, különböző kisebb települések ingatlanpiacán is jelentkezett. Kivételt képez Leányfalu, ahol a tavalyi esztendőben az átlagos négyzetméterárak 310 ezer forintról 308 ezer forintra estek vissza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Az eladó házak Dunakeszin 369 ezer forintra növekedtek az átlagos négyzetméterárak szempontjából 2017 végére, mely a környékbeli települések közül a legmagasabb értéknek bizonyult, természetesen Budapesttől eltekintve. A környékbeli nagyobb települések közül Gödöllő városa zárta az évet a legalacsonyabb négyzetméterár-statisztikával, ott a lakóingatlanokat átlagosan 256 ezer Ft/négyzetméterért kínálták.

A különböző városokkal ellentétben Pest megyének statisztikái nem mutatnak drasztikus változásokat. A budapesti lakóingatlanok 557 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árához képest eltörpül a megyei 249 ezer forintos átlagérték 2017 decemberében. A Vác szomszédságában fellelhető városok közül Gödöllő az egyetlen település, mely megközelítette ezt a szintet a tavalyi év végén.

Vác Pest és Nógrád megye határán helyezkedik el földrajzilag, mely érdekes összevetések felvázolására ad lehetőséget. Míg a fővárosnak otthont adó megye az ország egyik legkiválóbban teljesítő térségeinek egyike, a vele szomszédos észak-magyarországi régió, ahol az egy főre jutó GDP csupán 12,9 ezer euró/fő volt a tavalyi esztendőben, már koránt sem teljesít ennyire jól. Pest megyével ellentétben, Nógrád megyében megközelítőleg stagnáló tendenciát mutatott az itt eladásra bocsátott lakóingatlanok ára az utóbbi három évben, abban a térségben 2017 decemberére 83 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagos ár – írja az ingatlannet.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Vác és a környékbeli települések ingatlanpiaca jól tükrözi az országban jelentkező emelkedő árak tendenciáját. Ahogy a megyei árak, úgy a váciak is közelítenek az országos szinthez. További, ámbár mérsékelt áremelkedésekre számítani lehet a térségben idén is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments