Pálos Frigyes atya a Magyar Örökség Díj kitüntetettje

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Pálos Frigyes prépost-kanonok, a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója március 24-én veszi át a kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A 95. életévében járó főpap városunk köztiszteletben álló polgára, tevékenysége, legendás aktivitása a váciak több generációja körében elismert.

A Magyar Örökség Díjat a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma alapította 1995-ben, gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon tevékenységekért adományozható, melyek hozzájárultak a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Pálos Frigyes 1947 óta felszentelt pap, pestújhelyi és kecskeméti szolgálata után Hatvanban töltött néhány évet, ahol részese lehetett több templom megújításának.

Vácra, a püspöki székhelyre 1957-ben került, de az Egyházügyi Hivatal megbízottjával kialakult konfliktusa meghatározta későbbi papi életét. 1960-tól közel két évtizedig Tereske volt az otthona, s az ottani középkori templom helyreállítása mellett feladatává vált az egyházmegye számos templomának, liturgikus terének megújítása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Eredményei révén bekerült az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács tagjai közé, az egyházmegye Egyházművészeti és Műemléki Bizottságának ügyintéző-titkára lett, melynek 2005 nyarától már elnöke.

Az Országos Műemléki Felügyelőség szakembereivel együttműködve sikerült számtalan műemléki értéket megőrizniük, s a szakrális állományt gazdagítani. 1972-ben művészettörténészi diplomát szerzett, 1979-ben kapott préposti kinevezést Hatvanba, 1994-től őrkanonok, és 2004-től ismét Vácon él, a Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója.

Pálos Frigyes tevékenysége a múzeum igazgatása mellett az ismeretterjesztés területén is kiemelkedő, tudományos kutatók összefogásával konferenciákat szervez, könyveket ad ki, maga is kutat és publikál. Mindig vannak megvalósítandó tervei, aktuális célja a tereskei templom szentélyében a középkori csillagboltozat rekonstruálása. Elkötelezettsége, alkotó energiája minden jel szerint hamarosan eredményre vezet. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments